Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

des de la serra vernissa

oblidats de les falles

Des de la serra Vernissa observe amb tristesa que en el món faller hi ha un grup de persones que formen part de la festa i que són els grans oblidats. És sabut per tots la gran quantitat de gremis que intervenen i fan gran aquesta festa. En primeríssim lloc i crec que sense cap discussió, els fallers que amb el seu sacrifici, iniciativa i esforç, des de les seues comissions, aconsegueixen recaptar tot allò necessari per a poder pagar eixos fantàstics monuments que són les falles, i omplir de festa els nostres barris.

Els seguixen, baix el meu punt de vista, els no menys importants artistes fallers. Creadors d'unes obres d'art tan boniques com efímeres. Persones plenes d'inspiració i creativitat. També tenim els músics, vertaders portadors i animadors de la festa. I per descomptat els pirotècnics, que amb les seues traques, coets i mascletades fan d'aquestes festes les més sonores. A cap d'ells vull rebaixar ni un gram la seua importància en la festa, és més, pense que tampoc està prou reconegut el seu treball. Però crec que hi ha uns grans oblidats que passen desapercebuts i que són els versadors, que en algunes ocasions són els mateixos artistes fallers „no sempre„ i si no és ell, el treball queda diluït o ignorat. Si el monument no comptara amb els versos que plasmen la crítica, amb més o menys gràcia, la falla quedaria molt desangelada o insípida. Són el condiment o complement necessari d'una bona creació. La crítica, la sàtira i la ironia són aspectes que van des de sempre units a les falles. Si no es cuida aquesta part de la festa, corre el perill de desaparéixer, com ho demostra que comencem a veure falles sense versar. Crec que si s'anunciara el versador de cada monument, la falla guanyaria un punt més en prestigi i tal vegada alguns escriptors que ara són poc inclinats a participar en la festa fallera, s'animarien a col·laborar.

Qui és? És un treball que en la majoria de les vegades queda arraconat quasi quasi en la clandestinitat, i els seus autors oblidats pel mon faller. Tots podem consultar en les hemeroteques les falles que van guanyar qualsevol any, l'artista, la comissió, el lema... Però ens resultarà més difícil, per no dir impossible, endevinar el versador de la falla. Una llàstima, perquè a l'enginy cal afegir-li la gràcia, qualitats que ha de tindre un monument.

Compartir el artículo

stats