Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

D'això fa molt de temps

LA PROMOCIÓ DE L'OLIMPIADA DE MONTREAL

nguany s'acompleixen 40 anys des que aquells escolars vinguts de l'antiga Primària aterraren a l'Institut de Batxillerat Josep de Ribera de Xàtiva. Eren anys on sols a certes ciutats capitals de comarca hi existien instal·lacions on cursar l'Educació Mitjana que és com s'anomenava el pas següent a l'escola inicial i abans de continuar, en tot cas, amb la Universitat. Aquells i aquelles alumnes que hem viscut aquella experiència educativa, si deixem anar la ment enrera, realizem un viatge en el temps i situar-nos allà al setembre de 1969 quan per primera vegada entravem a l'institut, vestits d'uniforme, les xiques amb faltda plisada grisa i camisa o niki blanc amb rebeca en l'hivern de color blau marí i els xics primerament amb pantaló curt i després llarg gris amb camisa blanca, corbata a ratlles negres i vermelles —colors de la Falange— jersei als primers cursos i jaqueta després, de color blau marí. Els dilluns a primera hora ens encaminaven al pati on a les ordes del professor de Formació de l'Esperit Nacional (mare de Déu, que por!) ens feien cantar el Cara al Sol tot abans de començar les classes.

I ens recordem també correguent amunt i avall per les escalinates que pujarven des dels sòtans, i pels patis dels claustres on es trobaven les aules, el saló verd, els passillos on s'exposaven en grans aparadors de fusta acristallats nombroses espècies animals disecades i troballes de moluscs, la capella, el bar —amb Vicente Pino (DEP) i la seua dona fent tortilles sense parar per als entrepans dels esmorçars i dinars— i la depèndència al soterrani on passaven la revissió médica amb el Dr. Justino Pérez (DEP) o el saló d'actes inmens que existía aleshores amb el retrat del Generalíssím en color verdós, que a molts ens semblava tètric, allí presidint. Són molts els records que poden fluir, en aquells i aquelles alumnes que si fa no fa van passar a l'Institut Josep de Ribera set anys de la seua joventut i adolescència: els 4 primers del Batxillerat Elemental, més els dos del Superior, més un any per Curs d'Orientació Universitària, el COU que substituia al l'anterior PREU.

En eixe interval de temps, algunes i alguns de nosaltres deixaren els estudis per incorporar-se al món del treball, altres canviaren de residència per motius familiars però també se'n incorporaren de noves companyes i nous companys com els seminaristes que provinent de Montcada aterraren en el Seminari Menor del Claret i d'allí els enviaren ací per completar el Batxillerat Superior. La majoria sembla han renunciat a la sotana. De tots aquells que cursarem el batxillerat, un fum de nosaltres es van decantar per la professió de l'ensenyament, altres per la medicina i la sanitat com a facultatius, DUEs o Auxiliars, uns pocs per l'empresariat, altres per l'arqueologia, i també per la religió perquè tenim al Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent Vidal, natural de Quatretonda que es manté ferm en la fe i pujant graons; cap la possibilitat que un dia el vegem de Papa.

Tantes i tantes anècdotes

I quant a records i anècdotes d'allò que ens va ocòrrer amb els professors, tan sol com a mostra, citar a D. Paco Bolinches i la seua tendència preferent a traure a la pissarra a les xiques en detriment dels xics? i és que l'home tenia una debilitat pel sexe femení que? Millor deixem-ho ahí, que sinò ens posarà una "crucecita" d'aquelles que posava ell als nostres expedients, des d'allà on estiga. I si parlem d'aquell Cap d'Estudis castellà amb bigot, per cognom Giménez, sinò recorde mal, que en veure'ns una miqueta rebolicats ens requeria que li donarmem "dos cupones" en referència a aquells vales que ens donaven a principi de curs per controlar-nos fèrriament acomplirem amb "la moral i els bons costums". Fixeu-se que allò equivalia —pam dalt pam baix— al Carnet per Punts que hui té implatada la Jefatura de Tràfic. Alguns dels professors i professores els teniem batejats amb algún malnom, com ara «Panxeta» o Antonio Delgado (DEP), «Bon apetit» Enrique Aranda (DEP); «Pepito Grillo» José Herrero; «El Pera» Pedro Anrubia; «Pepiu» José Tormo Miralles (DEP); «Ximo el retor» Joaquín Núñez; «La Cavallot» Alicia Guzmán; «Limoncito» Rafael Sendra?

Compartir el artículo

stats