Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Socarrats

Elogi dels llauradors

Jo sóc una persona d'horta. I a molta honra! En ma casa han sigut llauradors de tota la vida: des del meu rebesavi, que ja era el tio Botifarra, han sigut allers, fesolers... Llauradors, vaja. Però no tenien terres, anaven a jornal. En aquella època un plantava un bancal de fesols i ells t'el compraven i ho venien. Es dedicaven a açò. I en l'hivern es dedicaven a l'all. En estiu, se n'anaven a la Ribera. On està? li preguntaven a m'agüela pel marit o pel fill. I ella responia, a la Ribera. I què beu? Floquetes de neu! Però a l'avia no li agradava gens el patiment que suposava l'horta. A ma mare, o siga a la seua nora, li deia: encara que hages d'anar a netejar escales, no deixes que els teus fills es dediquen a l'hora. Mira lo asquejats que estaven, pobres. Jo em considere un llaurador frustrat, ho dic sempre i des de fa ja anys. M'ha agradat la terra sempre, m'encanta. Sóc un enamorat de tot açò. I trobe que a l'horta de Xàtiva se l'ha maltractada molt. Sense ofendre ningú, trobe que molta gent de Xàtiva l'horta se la mira d'una manera... I la terra ha sigut sempre el sustent, des del temps dels romans. Açò és molt fort, eh! Però ja dic que a l'horta molta gent li ha donat l'esquena; han viscut d'esquenes a la terra i als llauradors.

Jo, en la Granaïna de Montaverner faig unes coples en defensa del llaurador que molts de vosaltres ja coneixeu. I ho cante molt a gust per què el llaurador s'ho mereix tot. El llaurador és qui més s'exposa a tot el què puga passar, està indefens. Depén totalment de les inclemències del temps: la pedra, la pluja, el vent, la sequera... A pagar-ho, al final, el llaurador. I sí, per tot això i per moltes coses més em senc llaurador i soc un enamorat de la terra, de l'horta en general i de l'horta de Xàtiva. Per això he fet esta bogeria tan gran que ha sigut comprar-me la casa que estic arreglant-me en mig de l'horta. És una bogeria, sí, però és el que més m'agrada i si no vull ser tota la vida un llaurador frustrat he de fer coses així i gràcies que ja porte anys fent cosetes.

Des de la meua nova responsabilitat en l'Ajuntament de Xàtiva de veres que vull que la gent jove i no tan jove conega el que és l'horta, les eines de treball, els conreus... Hem arribar tard ja a moltes coses però encara queda prou i jo estic tan enamorat de la terra que m'agradarà compartir el que sé amb la gent que mostra interés per conéixer el món del llaurador, un món plé de coses interesants.

Compartir el artículo

stats