Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El periodista Paco Durà dona el seu arxiu al Museu de la Pilota del Genovés

? La col·lecció està integrada per vora 800 fotografies principalment de les décades dels 80 i els 90

Jugada de Paco Cabanes «Genovés» als anys 80 captada per la càmera de Paco Durà. p. durà

n El periodista, ja retirat, Paco Durà què, durant molts anys ha treballat per la pilota valenciana en mitjans com Hoja del Lunes, Diario de Valencia i la edició de Levante-EMV de Camp de Morvedre, entre altres, i que actualment està jubilat, però, continua col·laborant en el diari digital pilotaviu.com ha donat al Museu de la Pilota del Genovés les fotografies que integren el seu arxiu, principalment les procedentes dels diaris ja desapareguts Hoja del Lunes i Diario de Valencia. Es tracta d'unes fotografies què, a més a més, son històriques i, moltes d'elles poc vistes o publicades fa molt de temps. Un document molt valuós per a l'estudi de la pilota valenciana en general.

En total són 794 fotografies, la majoria en blanc i negre, pertanyents als anys 80 i 90 del segle XX, principalment. Moltes d'aquestes fotografies servien per a il·lustrar notícies o reportatges sobre la pilota. Destaquen les fotos dels jugadors professionals de l'època, però, importants són també les que apareixen d'altres modalitats, com el frontó valencià, la galotxa, les llargues o el raspall al carrer. Així, apareixen trinquets com el Pelayo de València, els d'Alginet, Museros, Bétera, el Zurdo de Gandia, Carlet, Massamagrell, Oliva o Borriana. Carrers com els d'Alfarb, Montcada, Rafelbunyol, L'Eliana, Alfara del Patriarca, Benavites, Quatretondeta, Polinyà, Quart de les Valls, Montserrat o Nàquera. També hi ha curiositats, com les construccions dels trinquets de Sagunt o Benidorm, les galotxes de Monòver, el minitrinquet de Tavernes de la Valldigna o el frontó Eder Jai de Benidorm quan feien partides amb jugadors de pilota valenciana.

Ens trobem amb algunes fotos curioses com les de les escoles del Genovés, Guadassuar i Massamagrell, un encontre basc-valencià a L'Eliana, una partida de galotxa a Bilbao, piloters com Àlvarez de Carcaixent treballant, la visita dels pilotaires a Barcelona amb motiu de l'Olimpiada del 92, algunes de les gales de la pilota que es feien, fotos de mans arreglades per jugar, de la pilota que es juga a Canàries, de trinqueters en acció, de federatius com Enrique Menéndez, Víctor Iñurria, Julián de la Fuente o del secretari de la Federació Juli Sanchis. Fins i tot de polítics com Joan Lerma o Ciprià Císcar.

Però, el més important son les dels jugadors professionals. En escala i corda podem trobar llegendes com Juliet, Rovellet, Eusebio, el Genovés o Sarasol I, entre figures com Fredi, Ruíz, Sarasol II, Oltra, Xatet II, Gat I, Grau o Pigat II. Però, també hi trobem jugadors com Antoniet d'Almassora, Pasqualín, Mezquita, Gómez, Viñes, Paquito, José María, Pepe, Vicente Pataques, Vicentico, Ribes, Oñate, Ribera, Pepet, Arturo, Hervàs, Perele I, Natàlio, Edi, Albert, Manolete, García, Soro I, Floreal, Machí, Feliu, Peris, Joaquín o Puchol. En raspall trobem figures com Malonda II, Sanchis o Diego, entre altres com Costa, Pasqualito, Leandro, Pigat, Antoniet de la Granja, Simatero, Pepito, Sevi, Miguel de Costa o Batiste, fins i tot, apareix de xicotet la figura més gran que ha donat el raspall: Waldo. I també hi ha destacats jugadors de la galotxa com Sopetes, Gollart, Héctor, Claramunt, Colorado, Marcial, Federico, Soriano, Rafa Ortiz o el que va ser jugador del València CF, Cerveró.

Figures històriques

En les fotos de Paco Durà apareixen algunes personalitats destacades en aquest mon com ho han sigut Emilio Peris, trinqueter del Zurdo de Gandia; el Xiquet de Llanera, gran figura de les llargues o Miguel Royo, exjugador i un dels primers monitors que hi va haver. I, per acabar, una molt curiosa on aparéix el gran Sanchis Guarner a Vinalesa el 1981 o, ja anomenat, però molt important per a la nostra història, el gran Paco Cabanes, el Genovés, del que apareixen fotos jugant a escala i corda, tant darrere com davant, o en desafiaments de raspall, així com en l'entrega de premis. Ademés de les fotos, Durà a donat al Museu de la Pilota, llibrets d'alguns campionats que es disputaren durant els anys 80 i 90 del segle XX. El museu, per la seua banda, ha digitalitzat tot el material i el guardarà en condicions òptimes.

Compartir el artículo

stats