Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Exposició dels 150 anys del trinquet Pelayo

Exposició dels 150 anys del trinquet Pelayo

El trinquet Pelayo de València es va inaugurar l'any 1868, quan encara no existia el carrer al que hui li dona nom. Estava a les afores de la ciutat de València i, per als temps que corrien, es tracta d'un espai lúdic-esportiu de primer nivell amb, a més del trinquet, un tir de gallina i altres dependències.

Des de la seua inauguració, un 20 d'agost d'aquell llunyà 1868, pel senyor Benet, del que es sap poca cosa, han passat per les seues parets infinitat de jugadors, però sols uns pocs han deixat marca. Cas del Nel de Murla, Xiquet de Quart, Juliet d'Alginet, Rovellet, Eusebio, el Genovés, Sarasol I, Àlvaro, Genovés II, Soro III, Puchol II, Mora, Ruíz, Xatet de Museros, Xato de Carlet, Ferreret, Ferrer de Benaguasil, Llíria I, Fredi, Grau, Sarasol II, Dani o Tino, entre molts altres.

Després del seu primer propietari, es sap què a primeries del segle XX el portava un tal Rat; als anys 20 del mateix segle va ser Quiquet el Tramusser; durant la guerra del 36, va ser confiscat per un sindicat i gestionat per un grup de jugadors capitanejat pel Faixero de Gandia. El 1947 l'adquireixen els empresaris de la Vall d'Uixò Manuel Segarra i I ldefonso Martínez, que el restauren. A partir del 1976 es fà càrrec l'empresa d' Arturo Tuzón, també de la Vall d'Uixò què, entre moltes millores, el cobriren. Des del 2015, amb importants reformes, especialmente al restaurant, el seu propietari és l'empresari valencià J osé Luis López, que l'ha dut a un altre nivell.

Pelayo ha sigut l'escenari de grans partides, sobretot, ha viscut l'època més daurada de la pilota valenciana, la de Paco Cabanes, el Genovés, el jugador més gran que ha vist mai ningú. Plens, amb espectadors al carrer per no poder accedir-hi. Trofeus com el que organitzava el diari Levante-EMV, el de Falles, el de Nadal o, més recentment, les finals del Bancaixa o l'Individual d'escala i corda professional.

Ara, amb eixos 150 anys de vida, el Museu de la Pilota i l'Ajuntament del Genovés, amb la col·laboració del trinquet Pelayo, s'ha organitzat una exposició fotogràfica sobre la història del trinquet. A partir de l'arxiu fotogràfic del propi museu i algunes cessions de l'emblemàtic trinquet, es podran veure un centenar d'imatges, triades per a tal esdeveniment.

A més, també s'exposaran una sèrie de vitrines amb material relacionat amb el trinquet Pelayo. Així, es podran vore retalls de premsa orginals, cedits pel mateix trinquet, així com publicacions on apareix o se cita el trinquet.

També es podrá veure alguna peça, com un cartell de 1981; les fitxes federatives de l'any 1940; l'últim pantaló que va utilitzar el Xiquet de Quart; el caixonet de les pilotes; la roba que va portar Àlvaro al seu comiat a Pelayo; o alguna que altra entrada i talons. La inauguració de l'exposició fotogràfica dels 150 anys del trinquet Pelayo tindrà lloc al Museu de la Pilota del Genovés, hui divendres 27 de juliol a partir de les 20 hores.

Compartir el artículo

stats