Centenars de persones es reuniren dissabte a la plaça Major d´Ontinyent per assistir a l´acte de la Publicació, cita que obri la recta final cap a les festes de Moros i Cristians. Als peus del Castell de Festes, l´alcalde, Jorge Rodríguez, va lliurar al president de la Societat de Festers, José Rafael Sanchis, la clau de la ciutat, que simbolitza el període que s´obri a partir d´ara. L´acte, a més, va donar pas a la presentació del cartell anunciador de les festes de Moros i Cristians d´enguany, elaborat pel dissenyador local Rafa Torró Ferrero, membre de la comparsa Mossàrabs. L´alcalde, a la seua intervenció, destacava del cartell que «suposa un acte de justícia necessària donant tot el protagonisme a la dona festera, que des de fa 29 anys ha fet reviure la nostra festa. Heu sigut capitanes, ambaixadores, bandereres o pregoneres, i hui sou la imatge universal que oferirem de la nostra festa amb aquest cartell. Gràcies a les festeres pel vostre treball i determinació», manifestà Rodríguez.

Als diferents agraïments que realitzava, el primer edil tenia també especials paraules per a les persones que han treballat per impulsar l´any d´activitats dedicades a l´autor de les ambaixades, Joaquín José Cervino , i també per al president de Festers, que finalitza la seua etapa al front de l´entitat i del que destacava que «ha sabut guiar amb determinació, pas ferm, treball i prudència eixa gran nau que és la Societat de Festers. La ciutat el guardarà en el record dels fills d´Ontinyent que han sabut servir a la festa per damunt de tot i de tots», afegia Rodríguez.

La Publicació, que obri les Festes de Moros i Cristians de la ciutat, va incloure una desfilada des de la plaça de la Concepció, passant pel carrer Major, fins a la plaça de l´Ajuntament. Als peus del Castell, l´alcalde va rebre la Junta de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l´Agonia juntament amb els primers trons de les vint-i-quatre comparses. Després de la recepció, es va produir el traspàs de poders en què els capitans d´enguany, Manuel Penadés (Almogàvers) per part del bàndol cristià; i Enrique Galbis (Moros Espanyols) en l´exèrcit moro, van assumir els càrrecs de mans dels capitans de l´any passat, Javier Moscardó, de Fontanos, i Cefe Micó, de Kàbiles. Els ambaixadors i banderers (Juan Alonso i Susana Calabuig, dels Estudiants, pel bàndol cristià, i Miguel Angel Fita i Gonzalo Revert, dels Moros Marinos, pels moros), van rebre els poders dels seus predecessors: Bucaneros i Berberiscos, respectivament.

«Ja estem en festes!»

El punt àlgid de l´acte es va produir quan es es va portar a cap el simbòlic i tradicional lliurament de la clau de la ciutat al president de la Societat de Festers, en aquesta cas José Rafael Sanchis, per part de l´alcalde Rodríguez, amb el crit de «Dames i cavallers, ja estem en festes!», que assenyala així l´inici a les festes de Moros i Cristians de 2018. A aquesta crida es van sumar enguany des de la tribuna de festes quatre usuaris del Projecte Trèvol i del Centre Ocupacional José Antonio Bodoque d´Ontinyent.