El passat dia 14 a l'església de l'Assumpció de Montesa i de la mà de l'organista Vicent Ros, es va iniciar la cinquena edició del cicle internacional de concerts L'orgue històric de Montesa, patrocinada per l'ajuntament. Enguany el cicle ofereix dos concerts en octubre, tres en novembre „un d'ells, de caràcter didàctic i destinat a públic escolar„ i dos més durant el mes de desembre. El cartell presenta músiques d'orgue de diversos països, textos de Bécquer, aprenentatge per als més menuts i la col·laboració cambrística, en un dels concerts, de músics de la Unió Musical de Montesa.

Els organistes convidats en aquesta ocasió són, en ordre d'actuació, Vicent Ros, catedràtic del Conservatori Superior de Música de València; Olimpio Medori, organista titular de l'església de S. Filippo Neri de Florència; Arturo Barba, coordinador del cicle; Ana Aguado, directora de la Escuela Provincial de Órgano de Palencia; David Asensi, organista segon de la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats de València, i Joao Vaz, professor de l'Escola Superior de Música de Lisboa.

L'alcaldessa de Montesa, Analía Juan, ha manifestat sentir-se molt satisfeta amb la proposta, doncs «consolida un cicle que, amb intermitències per qüestions econòmiques i de sensibilitats, va iniciar l'ajuntament l'any 2006. Apostar „afig la primera regidora„ per l'orgue suposa oferir música culta i de qualitat amb un instrument excepcional, doncs el de Montesa, construït el 1744, és l'únic orgue històric que hui es conserva a la província de València».

L'orgue de l'església de Montesa va ser construït per l'orguener d'origen navarrés aveïnat a València Martín de Usarralde. Compta amb les característiques tècniques pròpies de l'època: un teclat de huitena semi curta (47 notes) partit entre el do25 i el do#26, i un total de 1.165 canons.

Des de la seua restauració en 2001-2002, a banda de l'ús litúrgic, s'han realitzat un total de 30 concerts, una trobada d'organistes i la lectura de la tesi doctoral de Gustavo Delgado, organista titular de la catedral de México. També s'han enregistrat peces amb l'orgue a quatre CD's: un a la Fonoteca Instrumental Valenciana (2008), un altre amb el grup La Dispersione (2010), i altres dos amb Música Trobada (2011 i 2018).

Han ofert concerts a l'esglèsia Montesa els organistes Arturo Barba, Josep Vicent Giner, Guido Iotti, Maria Nacy, Vicent Ros, Juan de la Rubia, Nicolò Sari o Jordi Vergés, entre altres.