El proper dissabte (18:30 hores, a la Casa de la Cultura), tindrà lloc la presentació dels actes commemoratius organitzats per l'Ajuntament de Montesa per a commemorar el 700 aniversari de la fundació de l'Orde de Montesa. A continuació i amb la finalitat de situar l'auditori en context, hi haurà una conferència titulada Aproximació a la història de l'Orde de Montesa, a càrrec de Josep Cerdà, doctor en història per la Universitat de València. Un mes després, el diumenge, 3 de març, i amb motiu „també„ d'un aniversari, el 275 de la construcció de l'orgue de Montesa, tindrà lloc un concert de Montserrat Torrent, degana dels organistes a Europa. Dies més tard, el 23 „data del terratrèmol„, la Unió Musical de Montesa interpretarà, al mateix claustre del castell, l'obra simfònica La fortalesa, del canalí David Penadés i inspirada precissament en el castell de Montesa.

El 6 d'abril Jorge Luis Giner Robles, doctor en geologia i professor a la Universidad Complutense de Madrid, pronunciarà una conferència sobre el terratrèmol que va enfonsar el castell en 1748. I poc després, el 13, precissament el mateix dia que la Gaceta de Madrid va publicar el Reial decret que declarava el castell de Montesa Monument Nacional, tindrà lloc un acte institucional a l'Ajuntament, a fi de commemorar els 40 anys d'ajuntaments democràtics, durant el qual es retrà un xicotet homenatge a totes aquelles persones que hi foren membres de la corporació al llarg d'aquestes quatre dècades.

La resta d'activitats programades quedarà a disposició de la corporació que isca de les eleccions del mes de maig. Tot i això, les que hi ha previstes inclouen recreació històrica, concert de música antiga, recital de poesia, presentació de llibres, elaboració i presentació d'un CD de música amb l'orgue de Montesa, exposicions diverses a l'Espai Llotja i l'edició del VIé Cicle Internacional de Concerts Orgue Històric de Montesa, entre altres.

Antecedents històrics

L'actual vila de Montesa compta amb uns orígens ben clars: la carta de població atorgada el 16 d'octubre de 1289 pel rei Alfons I de València. No obstant això, tal vegada la fita més important de la seua dilatada història haja estat la seua elecció, per Jaume II, com a cap de l'orde militar que heretaria els béns del Temple al regne de València. En conseqüència, el 22 de juliol de 1319, a la capella de santa Àgueda del Palau Reial de Barcelona, en presència del rei Jaume II, es va fundar l'Orde de Santa Maria de Montesa.

El senyoriu abastava, en conjunt, un territori format en l'època per propietats en 68 viles, llocs o llogarets que s'estenien al llarg de les actuals províncies valencianes: a Alacant, on van establir la comanda de Perputxent; a València, amb poblacions importants com Montesa, Sueca, Silla o Moncada, a més de terres i béns localitzats a la capital del regne; i a Castelló, on van exercir-hi jurisdicció en algunes zones de la Plana -Onda, Vilafamés?„, i, sobretot, al Maestrat, denominat hui així perquè part de les seues localitats „les més importants„ eren administrades directament pel Mestre de l'Orde: Sant Mateu, Cervera, Càlig, la Jana?

Com a part fonamental de la institució es trobaven els seus membres, els cavallers i religiosos de l'Orde. I per seu i cap d'aquell senyoriu Montesa, fins al moment una més de les viles reials. Per a això, al seu castell, es va edificar el Sacre Convent de l'Orde, on es va establir una comunitat de frares amb hàbit de Montesa, regla cistercenca i cerimonial que seguia l'antiga de sant Benet. El castell de Montesa va mantindre la seua importància com a seu espiritual de l'Orde fins al 23 de març de 1748, quan un terratrèmol el va enfonsar per a sempre.