Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La Unió Musical oferirà un concert al castell de Montesa pels 700 anys de la fundació de l'Orde

El proper dissabte, a les 19 hores, al claustre del castell de Montesa, tindrà lloc un concert de la Unió Musical de la localitat per commemorar els 700 anys de la fundació de l'Orde de Montesa. En ell s'interpretarà l'obra simfònica La fortalesa, composada pel canalí David Penadés i inspirada en el mateix castell. El concert, al qual assistirà el compositor, es farà dissabte 23, el mateix dia en què, fa 271 anys, un terratrèmol va enfonsar la seu de l'Orde. L'obra descriu, a partir de la música, diversos moments de la històrica fortalesa: el seu entorn, les batalles protagonitzades pels cavallers montesians, temps de relaxació i de pau al claustre monàstic, pluges i tempestes primaverals, tocs de campanes, evocació dels cants de prima de l'ofici de les hores, la destrucció del castell pels efectes del terratrèmol i una coda final.

David Penadés té una àmplia i dilatada experiència. Com a compositor, ha sigut guardonat amb diferents premis nacionals i reconeixements a nivell internacional, entre ells la menció d'honor dels Hollywood Music in Media Awards. Les seues obres han estat d'obligada interpretació en diferents certàmens, coms els de la Diputació de València, Alacant i Castelló o el certamen autonòmic. Pel que fa a la direcció, Penadés ha sigut titular de les bandes de música de Sumacàrcer, Quart de Poblet, Manuel, i la Nova de Xàtiva; actualment ho és de la de la Font de la Figuera.

Analía Juan, alcaldesa de Montesa, ha manifestat sentir-se «molt complaguda amb la proposta, doncs es tracta d'una activitat ben singular per rememorar una doble efemèride: els 700 anys de l'Orde i els 271 del terratrèmol, amb una obra a propòsit, al lloc més adient, i a càrrec de la banda del mateix poble de Montesa», destaca.

El 23 de març de 1748 la terra va tremolar a Montesa. La rèplica del sisme, el 2 d'abril, així com altres menys intenses els dies successius, vaenfonsar per sempre el castell-convent de l'Orde. Pels efectes del terratrèmol van morir 16 religiosos: catorze frares conventuals i dos barbuts o llecs, i van salvar-se altres nou membres presents al castell aquell dia, als quals caldria afegir sis persones més destinades a servicis diversos, entre ells, l'organista.

Compartir el artículo

stats