Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Educació popular i emancipació a Xàtiva: Homenatge al conseller Francesc Bosch i Morata

No hi ha, finalment, educació neutra i de qualitat per la qual lluitar que no implique també una opció política i no exigisca una decisió, també política, de materialitzar-la.

Paulo Freire

quaranta anys d'educació popular... Un temps i un país que, entre la resistència i el compromís, hem anat fent, en un moviment divers, diferent i itinerant que nosaltres les persones joves i adultes, com a ciutadania lliure, democràtica i popular hem creat i realitzat... per tant una iniciativa educativa, sociocultural, formativa... pública i comú alhora, amb unes accions de creació-emancipació i transformació que reviuen-materialitzen l'habitar i recuperar el sentit de l'educació, de la ciutadania, de la practicabilitat de la vida..., que conceben-generen, com afirmava el nostre amic Francisco Gutiérrez «un sentir com a eix articulador del procés educatiu (...) si volem donar sentit a l'educació, el sentiment, la intuïció, l'emoció, la percepció connotativa és el camí a seguir. Tot el que la persona faça ha de tenir sentit per a ella (...) el sentit no es traspassa, ni s'ensenya; el sentit es construeix, es fa i refà en un procés de descobriment i enriquiment permanents».

En moltes ocasions, hem reflexionat sobre les pràctiques que dones i homes hem anat realitzant en aquesta iniciativa en la qual compartim alegries i tristeses, victòries i derrotes... però sempre hem estat capaços, malgrat les circumstàncies i els entrebancs de tot tipus, de constituir espais i temps d'emancipació, de llibertat... en definitiva, de re-construcció de la nostra ciutat i del nostre país, mentre potser amb l'optimisme dels nostres cossos en moviment escampàvem, franques, les llavors dels somnis, les idees al vent llibert „ al vent, al vent del món...„ que, poc a poc, hem anat entre-teixint no entre dos sinó entre una multitud de persones „dones i homes singulars, col·lectius, entitats...„; unes llavors, tal vegada de primavera que, quasi sense adob ni aigua, han crescut lentíssimament lliures en la matèria bruna i dolça d'aquesta terra.

Si parem l'orella i escoltem la intensa remor de canvi i transformació al país de les valencianes, hem de dir que estem ací, quaranta anys després per tornar a celebrar la capacitat i el goig d'aprendre i, molt especialment, la responsabilitat i el compromís envers l'educació i formació permanent... Commemorem quaranta anys d'educació popular a Xàtiva, d'aprenentatges i de lluites... „fent dialogar el passat amb el present-futur, donant vigor i potència a la memòria, enllaçant amb la pràctica republicana de Francesc Bosch i Morata...„, i mai hem d'oblidar que les accions educatives, socioculturals, emancipadores... a les quals donem cos, son reals i possibles gràcies al treball silent i humil que, dia rere dia, les persones educandes i educadores realitzem i, potser, caldria dir que, com vàrem aprendre d' Orlando Pineda, alfabetitzador nicaragüenc, aquestes victòries, aquestes alegries... tenen nom i, totes els tenim en la punt de la llengua..., i no sou vosaltres.

Aquests camins, aquestes accions... no sols les hem fet marxant sinó també amb paraules, senyals... que habiten el Centre-Associació, els grups d'aprenentatge... aprenent, aprenent i aprenent en cooperació i en associació que, com sabem son dues de les moltes disposicions que els i les treballadores tenim com potencia-en-acció, com a general intellect... i, d'aquesta manera, fem emergir i circular els aprenentatges i les estimacions, els fruits i les flors... d'uns llocs singulars i comuns que constituïm mitjançant els gests i les accions, els afectes i els sentiments, amb sentit i significat... naixien o els fabricàvem per a la llibertat i l'emancipació; un pas a pas que realitzem rere les empremtes de les que ens vam precedir i, també, estampant d'altres que faran de guia-acompanyament als propers caminants: és una posició nòmada la nostra, en aquesta perenne lluita contra l'analfabetisme il·lustrat que ens anega „dins i fora de les institucions„ i, com senyala Marina Garcés, «amb el combat amb la credulitat apareix un nou problema: no n'hi ha prou de tenir accés al coneixement disponible del nostre temps, sinó que el que és important és poder relacionar-nos-hi de manera que contribueixi a transformar-nos a nosaltres i el nostre món cap a bé (...) Cal anar més enllà, per tant, de la lluita pel lliure accés al coneixement, que és condició necessària però no suficient per a l'emancipació'».

Alliberament. Nòmades , seguint eixa ràfega d'aire fresc plena de devenir i/o alliberament del passat i d'obertures al per venir, traçant unes trames que van d'allò possible a allò real i d'allò impossible a allò vertader „un bell i venturós ordit„, és, com deia Paulo Freire «un camí per a fer concret allò inèdit viable que ens exigeix que lluitem per ell»; uns camins en els quals la nostra tasca, no consisteix tant en contar històries sinó en crear o produïr „alguns han oblidat que som treballadores, fruits i llavors de treballadores i treballadors que han viscut i han lluitat„ els dispositius necessaris on la història puga esdevenir aigua viva que trenca les pedres, mulla la terra i aflora la vida, tenint un compromís i una responsabilitat sociopolítica que, com hem aprés de Freire, sempre suscita i implica «en favor de qui i de què, i per tant contra qui i contra què, fem l'educació i en favor de qui i de què, i per tant contra qui i contra què, desenvolupem l'activitat política, educativa...».

Quaranta anys d'educació popular i considerem que, aquestes qüestions plantejades al manifest de la Jornada Formativa i Associativa com la pluja d'abril..., son fonamentals:

Nosaltres, les persones joves i adultes, educadores i educandes, reunides hui ací afirmem que l'educació i la formació permanent ha de ser un dret garantit el qual totes i tots hem d'exercir a la nostra ciutat, des de l'alfabetització fins la participació democràtica i cultural així com la formació professional.

Així mateix reclamem a l'Ajuntament de Xàtiva i a les administracions educatives i laborals a posar en marxa iniciatives, itineraris i accions formatives ordinàries de Formació Professional al CPFPA Francesc Bosch i Morata, donant resposta als interessos i desigs de la població jove i adulta del nostre entorn territorial.

Des d'aquesta perspectiva i dinàmica instem a l'Ajuntament de Xàtiva, com a ciutat capital, a destinar del seu pressupost anual el 0'5%, fins arribar a l'1% al 2020, per a finançar les accions d'educació i formació al llarg de la vida i, molt especialment, als centres, a les entitats i a les associacions específiques que realitzen aquestes tasques i funcions a la ciutat.

És per tot això que instem als grups polítics locals, a la societat civil i a les autoritats polítiques -municipals, provincials i nacionals- a dissenyar, elaborar, planificar i posar en marxa, abans de finalitzar 2019, Plans Locals d'Educació Permanent per al període 2019/2024, amb la seua dotació pressupostària.

Compartir el artículo

stats