Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Portes obertes

Montesa mostra demà als veïns l'estat de les obres del futur Arxiu

L'immoble fou adquirit en 2015 per l'ajuntament i calen més actuacions

Casa del carrer Porta de la Vila de Montesa que serà el futur Arxiu Municipal, el dimecres. perales iborra

Demà divendres (18.00 hores) l'Ajuntament de Montesa encetarà una jornada de portes obertes amb la finalitat de presentar als veïns les obres executades fins ara a la casa del número 4 del carrer Porta de la Vila, molt a prop de la Casa de la Vila, on està previst ubicar el futur Arxiu Municipal. L'immoble, amb una superfície construïda de vora 400 m2, consta de planta baixa i cambra, i va ser adquirit en 2015 per l'ajuntament amb la finalitat d'albergar els fons de l'Arxiu Municipal, si bé s'ha barallat també la possibilitat de fer-lo servir de lloc d'exposició d'algunes peces susceptibles de formar una col·lecció museogràfica.

Obtinguda pràcticament en ruïnes, la compra de la casa i una primera fase de condicionament de forjats i substitució de la coberta van ser sufragats per la Diputació de València. Després, i al llarg de setze mesos, han treballat en tasques de recuperació dos tallers d'ocupació, mentre que al ple del passat 16 d'agost, s'aprovà un nou taller similar, el Vila de Montesa V, que permetrà continuar amb les obres.

L'edifici en qüestió, des de l'exterior, denota una cronologia del segle XIX, amb elements ben interessants com per exemple la porta d'accés, d'estil alfonsí, i el rètol ceràmic de numeració de la casa, de temps d'Isabel II, quan, amb caràcter fiscal, es va fer obligatori el recompte dels immobles, expliquen els experts. Tot i això, l'ús abundant de carreus de pedra, de bona qualitat, en part de la façana, donaven indicis d'una cronologia anterior, malgrat els afegits lògics d'una casa habitada fins fa poc. Així, durant les obres d'adequació, va aparéixer un arc carpanell a l'entrada, de pedra, i un altre d'obra. A més, al costat d'aquest arc de carreus, s'ha trobat l'arranc d'una arcada anterior, també de pedra, de tipologia tardogòtica, a la qual caldria afegir, enfront de l'escala d'accés a la planta superior, part de la banda superior d'un arc mixtilini que remata en una xicoteta conòpia. Tot això indica tal volta una cronologia que podria remuntar els origens de l'immoble a la primera meitat del segle XVI, ja que una altra troballa casual, la d'un dibuix sobre guix d'una Mare de Déu amb el Xiquet al braç, no és del tot determinant, declara l'historiador i regidor de Cultura de Montesa, Josep Cerdà.

Adquisició de documents

D'altra banda, també en agost, l'ajuntament va adquirir, amb destí a l'Arxiu, una sèrie de documents privats. Es tracta d'alguns testaments, documentació d'arbitris, cèdules personals, rebuts i altres textos relacionats amb un veí del poble, Vicente Vila Boluda, redactats entre 1859 i els anys trenta del segle XX. Amb aquesta adquisició „manifesta el mateix regidor„ l'Arxiu comptarà amb documentació original relacionada amb Montesa des de mitjan segle XIX, doncs fins al dia de hui, els documents més antics que es conserven s'inicien en 1904, amb l'excepció dels registres del Jutjat de Pau, els llibres del qual comencen en 1872.

Compartir el artículo

stats