Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

A nosaltres la Vall sí que ens uneix

dimecres, la Vall d'Albaida va donar un exemple de política útil per als interessos de la ciutadania, amb la formació d'un nou govern de la Mancomunitat de Municipis. Un govern progressista i de consens, fruit de l'acord entre Compromís i el PSPV-PSOE, que donarà un impuls modernitzador a la institució per adaptar-la a les necessitats de les persones en la comarca del segle XXI. Així, s'obrin nous camins de progrés per a una entitat fonamental per a la cohesió social de la comarca i la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

Certament, no ha estat gens fàcil arribar a un bon acord. Però els projectes que valen la pena, sempre costen les hores i la suor pròpies de qui posa en pràctica aquell lema de l'intel·lectual valencià Nicolau Primitiu, qui tenia com a brúixola vital "treballar, persistir i esperar". Des que amb la calor de l'estiu començàrem el diàleg necessari per sentar les bases del pacte, fins i tot ha hagut pel mig una investidura fallida. Potser no havíem parlat suficientment, tal i com reconeixia el meu company Julio Biosca, alcalde de Fontanars dels Alforins, en la seua sensata intervenció al plenari del dimecres. Tanmateix, vam aprendre de les errades i ens vam posar mans a l'obra.

El Partit Socialista i Compromís hem fet un pas valent, perquè tota força progressista, defensora de la comarca i arrelada al territori, ha d'apostar per institucions que ens permeten sumar esforços des de la solidaritat i el trellat al servei del bé comú, per fer del nostre un entorn més just, pròsper i sostenible per a viure. El nou temps polític que vivim exigeix desprendre's de certes comoditats i d'actituds absolutistes que obstrueixen el diàleg. És temps de saber escoltar i posar els interessos col·lectius per damunt del partidisme amb l'objectiu de millorar la vida de les persones.

Tota una sorpresa. Malauradament, no totes les forces polítiques que es declaren progressistes i comarcalistes han decidit sumar-se al nou camí que ara mamprén la Mancomunitat. Sorprenentment, ni tan sols l'oferiment de delegacions com Educació i Infraestructues, Transports i Comunicacions, ha fet possible que el partit la Vall ens Uneix (LVEU) optara per posar-se a treballar en positiu amb nosaltres pel bé de la nostra comarca. Dos delegacions d'una rellevància important, si tenim en compte que la Vall ens Uneix té sis representants d'un total de 68 al plenari de la Mancomunitat de la Vall.

Una representació que el partit de Jorge Rodríguez qualifica d'injusta mesclant el número de vots rebuts per la seua formació política amb la representativitat en una institució que té com a principi fundacional la solidaritat entre els diversos pobles i ciutats. No obstant això, si atenem a les paraules del seu portaveu en l'entitat comarcal, Joan Sanchis, trobarem l'explicació al seu concepte de Mancomunitat, ja que el menyspreu als municipis menys poblats es va manifestar amb la superioritat que el caracteritza, anomenant-los "poblets" de manera despectiva en el transcurs del primer plenari.

En eixe sentit, m'agradaria saber l'opinió de l'alcaldessa de Bufali o de l'alcalde d'El Palomar, membres també de la Vall ens Uneix, respecte a les declaracions del senyor Sanchis sobre els seus respectius pobles, encara que en el cas del segon, supose que rebré un silenci per resposta, tenint en compte que el seu salari a càrrec de l'Ajuntament d'Ontinyent, és a dir, pagat per totes les ontinyentines i ontinyentins, depén precisament de la confiança de l'alcalde d'Ontinyent i secretari general del seu partit, Jorge Rodríguez.

D'altra banda, és manifestament incoherent que un partit que s'autodenomina "comarcalista" utilitze la seua majoria absoluta a l'Ajuntament d'Ontinyent, capital de la Vall d'Albaida, per desvincular-se del servei de recollida selectiva de residus gestionat per la Mancomunitat. Un servei que és certament millorable, però que cal modernitzar des de dins de la Mancomunitat junt amb la resta de pobles i partits de la comarca.

Tot i això, en lloc d'aprofitar l'oportunitat oferida per Compromís i els socialistes per treballar colze a colze per la comarca, la Vall ens Uneix ha preferit l'aïllament i l'enfrontament amb la resta de forces polítiques, oblidant completament aquells temps en què Jorge Rodríguez cridava a "treballar units per la Mancomunitat" i a què Ontinyent exercira una "capitalitat amable". Lamentablement, la seua actitud actual, així com les declaracions de la secretària general de la formació a Ontinyent, Natalia Enguix, van més encaminades a posar en perill el lideratge d'Ontinyent en la Vall d'Albaida, en un moment en el qual les ontinyentines i els ontinyentins necessitaríem, precisament, quants més aliats millor per mantindre serveis fonamentals per a Ontinyent i la resta de la comarca, com és el cas de la comissaria de la Policia i tants altres que fan la vida més fàcil a la nostra gent.

Desestabilitzar la mancomunitat. En definitiva, front a les ganes incomprensibles de LVEU per desestabilitzar una entitat fonamental per al desenvolupament de la comarca i d'Ontinyent com a capital, trobem la responsabilitat i la capacitat d'arribar a acords positius per al benestar dels veïns i veïnes de la Vall d'Albaida demostrada per Compromís i el Partit Socialista. Perquè afortunadament, a nosaltres la Vall sí que ens uneix

Compartir el artículo

stats