Una de les entitats solidàries valencianes més importants i amb seu a Xàtiva celebra el seu aniversari. L'ONG Escoles Solidàries arriba a la seua primera dècada de vida, i ho celebrarà amb una jornada de la qual farà partíceps a tots els qui han col·laborat, d'una o altra forma, en la tasca solidària en l'àmbit de l'educació que realitzen de manera incansable. A l'acte assistiran, entre d'altres, la consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo, i l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà.

Serà hui dissabte, a la seu de la Mancomunitat de la Costera-la Canal, en una cita que començarà a les nou i mitja del matí amb la benvinguda. A les deu tindrà lloc l'acte institucional, rere del qual el sociòleg i filòsof de Barxeta Ximo García Roca oferirà la conferència marc de l'encontre. Més tard, a les dotze del migdia, es celebrarà el concert musical a càrrec d'alumnat, i mitja hora més tard apareix programada una taula redona amb persones vinculades a Escoles Solidàries. Després del dinar es projectarà un documental sobre els 10 anys d'Escoles Solidàries.

Esforç pel canvi social

Escoles Solidàries va nàixer l'any 2009 com una ONG que buscava contribuir, a partir de l'educació, en la construcció d'un món més humà. Segons defineixen, el seu treball es desenvolupa d'acord amb tres «conviccions bàsiques» referent al que suposa l'educació: un dret fonamental de totes les persones i un factor clau en la conquesta dels drets humans; una via insubstituïble a partir de la qual tota persona deu assolir la responsabilitat del seu desenvolupament integral; i una matèria que es treballa a l'escola, però també a partir de la influència de la societat.

Sempre amb aquesta perspectiva en ment, les seues accions es desenvolupen per dues vies: en primer lloc, la cooperació, amb accions directes sobre el terreny en l'àmbit educatiu de països com Guatemala. Així, només en el període 2010-2015 van invertir al voltant de 100.000 euros perquè més de 100 xiquets guatemaltecs cursaren estudis de secundària Així mateix, han ajudat a construir col·legis, cuines i horts escolars, i a equipar les biblioteques i centres escolars. En segon lloc, treballen pel que nomenen l'Educació per la Solidaritat, que es plasma amb jornades formatives impartides als docents per a inculcar-los els valors en què creuen. N'és un exemple el Programa d'Intercanvi d'Experiències Educatives a Nicaragua i a Guatemala, del qual ja han celebrat quinze edicions.

En el territori valencià, la seva participació en les Trobades d'Escoles és també ressenyable. Cada any duen a terme campanyes i accions socials amb les quals busquen explicar les interdependències del món globalitzat i els camins d'ajuda per a contribuir al canvi social, segons expliquen.