Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El bou de l'any 1576, els músics d'Atzeneta i la comparsa Mudéjares

El bou de l'any 1576, els músics d'Atzeneta i la comparsa Mudéjares

p otser els parega un tant estrany el títol del present article, però si continuen llegint tindran l'explicació d'esta peculiar associació de conceptes. He de fer-los saber que la gènesi de l'article és un tant estranya, no és l'habitual. Va nàixer de manera quasi fortuïta en el transcurs del dinar del bou celebrat al local de la comparsa Múdejares, que enguany ostenta Capitania en la persona d' Alberto Climent Malpartida i de la seua escorta, la penya Otilio de la qual sóc membre.

Tenia coneixement per un escrit de mon pare, el recordat cronista d'Ontinyent Alfredo Bernabeu Galbis, de la participació dels músics d'Atzeneta en unes festes celebrades en una data indeterminada „de finals del segle XVI o principis del XVII„. Després del sentit l'homenatge que la comparsa de Mudéjares va dedicar al nostre amic Javier Ureña „tristament desaparegut„, vaig parlar amb un veterà músic de la banda Unió Musical d'Atzeneta, conegut popularment com Toni "el del bombo". Ell em va resoldre la incògnita. Resulta que mon pare „que també era fundador de la comparsa„l'any 1986 li va passar una nota històrica sobre l'antiga relació dels músics d'Atzeneta i Ontinyent. A l'endemà, en l'acte de l'Ofrena, em facilitava la data exacta.

Dilluns estava en l'arxiu municipal ampliant la referència històrica. Ha resultat interessant. L'acta capitular del consell, celebrada el 24 d'agost de 1576, oferia els detalls d'una de les primeres manifestacions taurines organitzada amb motiu de la fira quan encara no es festejava a la Puríssima Concepció, declarada patrona d'Ontinyent en l'any 1642. Els jurats comuniquen als consellers que « en lo corro dels bous que se ha fet en la present vila hi son estats molts senyors y cavallers axí de la ciutat de València com de Xàtiva y altres parts y entre altres lo senyor governador de la ciutat de Xàtiva...»-. És a dir, una afluència de visitants semblant a l'actual i de personalitats ben distingides, per la qual cosa « per haver-hi tanta gent de honra devíem tenir en compte en fer lo que de nostra part fos possible en honra de la vila».

Quines mesures adoptaren per tal d'acréixer la festa dels bous? La resposta per part de l'ajuntament va ser la contractació de músics que amenitzarien aquells actes taurins vinculats a la fira d'Ontinyent quan esta se celebrava el 15 d'agost i no, com ara, a mitjans de novembre. L'acta, literalment, apuntava a «los menestrils de la Olleria y les trompetes de Adzeneta als quals havem pagat los salaris ab cascuns de aquells concertarem...». Els jurats havien contractat i avançat el pagament dels músics « atés que lo que se ha fet per honra de dita vila», el consell municipal va acceptar abonar eixa despesa extraordinària.

I 443 anys després... Este breu, però interessant document històric, testimonia l'existència d'un improvisat ruedo de fusta, en una data tan llunyana en el temps com l'agost de 1576; també l'assistència de forasters a la vila d'Ontinyent per gaudir de l'espectacle taurí i la participació dels músics d'Atzeneta en aquells actes. Dissabte 28 de novembre de 2019 „443 anys després„ tornaven a coincidir els mateixos protagonistes. De vegades, la història es repetix.

Compartir el artículo

stats