El pròxim diumenge, a les sis de la vesprada, l'església de l'Assumpció de Montesa acollirà la cloenda del VI Cicle Internacional de Música per a Orgue, amb un concert a càrrec de Svetlana Berezhnaya, Artista d'Honor de Rússia.

Enguany, la programació ha oferit un total de set concerts. Com a novetat enguany, un d'ells va tenir caràcter didàctic i estava destinat al públic escolar. El festival ha comptat amb propostes dels organistes Stanislav Surin, Arturo Barba, Óscar Candendo, Giulio Mercati, Rafael Guillem i Berezhnaya, que tancarà el pròxim diumenge el cicle de concerts.

Un orgue històric

Arturo Barba, director i coordinador del festival, destacava que enguany l'orgue de Montesa celebra el seu 275 aniversari, efemèride que feia més especial si cap aquest cicle de concerts. «Junt amb el de Morella, és un dels escasos orgues històrics valencians que es conserven», afegia el músic.

Aquestes últimes dates, la localitat de Montesa s'ha esforçat especialment per tornar lustre a l'instrument. Després de l'assessorament de diversos experts en la matèria, la parròquia de Montesa va contractar els servicis del prestigiós orguener Joaquín Lois, que va treballar en l'orgue a mitjan d'octubre en la revisió, afinació i correcció de defectes puntuals.

L'orgue de Montesa va ser construït per l'orguener d'origen navarrés aveïnat a València Martín de Usarralde. Compta amb les característiques tècniques pròpies de l'època: un teclat de huitena semi curta (47 notes) partit entre el do25 i el do#26, i un total de 1.165 canons. Des de la seua restauració en 2001-2002, a banda de l'ús litúrgic, s'hauran realitzat, amb el del diumenge vinent, 46 concerts, una trobada d'organistes i la lectura de la tesi doctoral de Gustavo Delgado, organista titular de la catedral de México. També s'han enregistrat en els últims deu anys peces per a quatre CD, expliquen des de l'Ajuntament de Montesa.