Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Una conferència sobre toponímia tanca hui els actes pels 700 anys de l'Orde de Montesa

La intervenció prevista d'Adrià Castells complementa un seguit de convocatòries que es va encetar en febrer

La Casa de la Cultura de Montesa acull hui (18h) una conferència sobre toponímia del terme a càrrec d'Adrià Castells Ferrando, llicenciat en filologia catalana i en comunicació audiovisual per la Universitat de València. Castells ha sigut professor a les universitats de Budapest (Hongria) i Manchester (Regne Unit), i a hores d'ara és lingüista de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i professor associat a la Universitat CEU Cardenal Herrera. La conferència tancarà els actes que, en commemoració del 700 aniversari de la fundació de l'Orde de Montesa, ha organitzat l'ajuntament.

La primera de les activitats va tindre lloc el 2 de febrer, amb la conferència Aproximació a la història de l'Orde de Montesa, a càrrec de Josep Cerdà, doctor en història per la Universitat de València. El 3 de març i amb motiu „també„ del 275 aniversari de la construcció de l'orgue de Montesa, Montserrat Torrent, degana dels organistes a Europa, va realitzar un magnífic concert. Dies més tard, el 23 „data del terratrèmol„ la Unió Musical de Montesa va interpretar, al mateix claustre del castell, l'obra simfònica La fortalesa, del canalí David Penadés i inspirada precisament en el castell de Montesa. El 6 d'abril Jorge Luis Giner Robles, doctor en geologia i professor a la Universidad Complutense de Madrid, pronuncià una conferència sobre el terratrèmol que va enfonsar el castell en 1748. I el 13, justament el mateix dia que la Gaceta de Madrid va publicar el Reial Decret que declarava el castell de Montesa Monument Nacional, es va celebrar a la plaça de la Vila l'acte institucional dels 40 anys d'ajuntaments democràtics.

Després de les eleccions municipals, en juliol, es va realitzar una recreació històrica dels fets que enguany arriben als set-cents anys. El 6 de setembre, la sala capitular del castell va acollir un recital de poesia adobat amb el cant i el so de l'arpa barroca d'Alba Asensi. Dies més tard, el 20, el Museu Parroquial acollí la presentació del llibre de Llum Juan El rector Vicente Blasco García (1735-1813), un il·lustrat nascut a Torrella que arribà a rector de la Universitat de València. I també la sala capitular fou l'escenari elegit el 9 d'octubre del magnífic concert de música medieval que va oferir Mara Aranda. El 20 es va iniciar el VI Cicle Internacional de Concerts L'Orgue Històric de Montesa, que ha portat un elenc d'organistes ben reeixit, distribuït en set concerts. El 26, d'altra banda, hi hagué una visita cultural al poble, organitzada per l'Ajuntament d'Alzira i la Fundació Bromera.

En novembre, l'Espai Llotja va acollir l'exposició del ceramista local Sanos Perales; al Museu Parroquial es van presentar dos llibres d'història de l'Orde de Montesa, i una representació dels actuals cavallers de l'Orde es reuní en capítol a l'església parroquial. I fa una setmana, un concert de gregorià.

Compartir el artículo

stats