Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tecnologies al museu: la importància de l'arxiu

Tecnologies al museu: la importància de l'arxiu

e l Museu de la Pilota, als darrers anys, ha anat acumulant una sèrie de documents gràfics (fotografies) i escrits (premsa i altres publicacions), que han fet que tinga que modernitzar-se en qüestions arxivístiques. A més, per una banda, la donació de l'arxiu Frediesport per part de la Diputació de València, mitjançant el Museu Valencià d'Etnologia, MUVAET; i, per una altra, la donació de l'arxiu fotogràfic de Paco Durà, l'arxiu de Ferrer II d'Alzira pels seus familiars, així com aportacions menors, com la cartelleria donada per Feliu de Benissa, Albert d'Ondara o material de Juansa Mallol de Murla. Tot això unit a altres arxius ja existents, com el del Ferreret de Museros o el propi del museu què, durant més de vint anys ha anat creant-se.

Així, doncs, l'Ajuntament del Genovés, com a màxim responsable del Museu de la Pilota, ha hagut de traçar una sèrie d'actuacions en benefici del propi museu. Des de que està el nou equip de govern, presidit per Pere Revert, qui, a més a més, és el regidor de Cultura, ha dotat el museu d'un pressupost per a la realització d'exposicions temporals, així com l'adquisició de nou material necessari per a l'ús diari del mateix. Si bé, a la tasca iniciada pel propi ajuntament, cal afegir el nomenament de museu reconegut per la Conselleria de Cultura, així com la inclusió en la Xarxa de Museus de la Diputació de València, veritable òrgan conductor dels museus locals, al qual està assignat el nostre.

Tot això vol dir què ara hi ha més possibilitats de fer coses, com exposicions, catàlegs o adquirir material específic per al desenvolupament d'un museu. De fet, darrerament, el Museu de la Pilota, ha adquirit un equip fotogràfic específic per a dur a terme la digitalització de tot l'arxiu, tant fotogràfic com escrit, sobretot la premsa, la cartelleria i les publicacions. Aquest material es compon d'una càmera de fotos i un objectiu de precisió i una taula articulada per a col·locar la càmera fixa i, així, poder realitzar la digitalització sense cap problema. Degut a l'elevat volum de cartelleria, també es van adquirir un parell de mobles arxivadors per a cartells, necessaris per a la perfecta conservació i classificació. Un altre dels avantatges ha sigut l'adquisició d'un equip fotogràfic de qualitat, ja què, el museu realitza més de 10.000 fotografies anuals per a documentar-se, ja siguen partides de pilota, jugadors, pistes, actes representatius o gravació d'entrevistes. Altres objectes menors, però també importants, que s'han anat adquirint, son un ordinador portàtil i un escàner portàtil per a recollir fotografies i testimonis per tot el País Valencià, així com una tableta per a la seua utilització en les visites guiades.

Però, per a que tot açò siga possible, independentment de l'esforç del consistori local, ha sigut l'adquisició del material que passa a formar part dels arxius del propi museu. Primer i més important, l'arxiu Frediesport, ara Arxiu MUVAET-Frediesport, per ser comprat per la Diputació de València i tramitat pel Museu Valencià d'Etnologia. Un arxiu que recopila vint-i-cinc anys d'història de la pilota valenciana, per part de l'empresa Frediesport, dedicada a l'organització d'actes relacionats amb la pilota valenciana. Fotografies en paper i digitals, negatius, cartells de partides, dossiers de premsa, així com la pròpia premsa, publicacions i partides gravades en VHS i DVD. Encara què, les condicions del seu estat no eren les més òptimes, degut a la humitat, algunes fotografies i, sobretot, negatius, s'han llençat a perdre. Però, cal dir què, juntament amb l'arxiu de la Federació de Pilota Valenciana, és un dels arxius més importants del món de la pilota. Ara, la tasca del Museu de la Pilota, és realitzar la digitalitzar-lo de tot el material per a una bona conservació.

Després, i possiblement el segon en importància que ha arribat al nostre museu, és l'arxiu Paco Durà. Més de 800 fotografies originals de periòdics com La Hoja del Lunes, Diario de Valencia o Deportes, que anaven tancant i, Paco Durà, s'encarregava de guardar-les. Ara, ja digitalitzades, el Museu de la Pilota i la Càtedra de Pilota Valenciana, van a treure una publicació amb unes dues centes d'aquestes fotografies. Principalment, es tracta de fotos dels anys 70 i 80 del segle XX, destacant una bona col·lecció de fotos d'escala i corda, raspall i galotxa, amb un grapat d'elles de grans figures com Eusebio de Riola i Paco Cabanes el Genovés.

Ferreret de Museros. Altre dels arxius importants, el tercer, és el del Ferreret de Museros. Aquest jugador, de nom Joaquín Lizondo Vergara, va guardar tots els cartells que recollia dels trinquets on ell jugava, fotografies originals, els bitllets de tren d'allà on anava a jugar, així com alguna que altra peça, com les sabatilles que utilitzava per a jugar. Destaquen per damunt de tot les llibretes, agendes menudes on s'anotaven on anaven a jugar. El que les fa interessants és el fet què el Ferreret, a més d'anotar on anava a jugar, també posava els noms dels jugadors i el resultat, a més, els diners que guanyava per cada partida. Fins i tot, en alguna d'aquestes llibretes, anotava un resum de totes les partides jugades durant l'any, les que guanyava i les que perdia. Informació molt important per fer-nos una idea de l'època en la que va jugar, principalment els anys 50 i 60 del segle XX.

Després tenim arxius menors, com la col·lecció de més de cinquanta cartells dels trinquets de Pedreguer, Benissa, Ondara i Benidorm que va donar el jugador Feliu de Benissa. També, com el Ferreret, principalment son cartells en els que ell participava, que ara seran digitalitzats i guardats al Museu de la Pilota. Més recentment, ha sigut donat l'arxiu del Ferrer II d'Alzira. El seu fill Toni va ser l'encarregat de fer-nos arribar un grapat de material molt interessant, ja què, Ferrer II, a més de jugador, també va ser trinqueter. De fet, un bon grapat d'agendes, amb informació com les partides que es jugaven, quins jugadors, el resultat i, fins i tot, els diners que costava organitzar-ho tot. Completa aquest arxiu, un fum de cartells i un grapat de fulls amb tota la informació sobre les fires que s'organtizaven, sobretot a Ondara i Alzira.

La darrera informació que ens ha arribat, encara en anàl·lisi, és d'Albert d'Ondara, exjugador i fill de trinqueter què, ens ha fet arribar cartells, agendes de quan ell jugava i agendes de son pare, trinqueter d'Ondara durant uns anys. Tota aquesta informació formarà part dels arxius del Museu de la Pilota que estarà tota digitalitzada i, en el seu moment, part d'ella a l'abast dels estudiosos del nostre esport. Però, per a que tot l'engranatge funcione cal dur a terme un minuciós treball, que farà del nostre arxiu la col·lecció més important de la pilota valenciana.

Podem dir què els arxius del museu compten amb més de 4.500 cartells, 12.000 fotos en paper, més de 50.000 fotos digitals, 250 VHS, 500 DVD, 400 publicacions o 300 llibretes, tant de jugadors com de trinqueters; més de 500 llibrets de campionats, més d'un centenar de samarretes dels diferents jugadors de pilota, així com unes 200 pilotes de les distintes modalitats practicades al País Valencià i un centenar de pilotes d'altres països. A més d'un fum de documents que encara no han sigut digitalitzats, però què també formen part d'eixe món que és la pilota valenciana.

Exposicions. Amb tot açò, a més d'erigir-nos en guardians del patrimoni de la pilota, realitzem exposicions, com les darreres Papers o 22-41, una dedicada a la documentació que genera el món de la pilota i, l'altra, actualment oberta al públic, dedicada al frontó valencià i el frontó basc. O la itinerant Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana, coproduïda pel Museu de la Pilota i el Museu Valencià d'Etnologia, una mostra de llarg recorregut que tant d'èxit està tenint allà on va des de la seua estrena l'any 2014, i la vocació didàctica amb què es creà per a difondre l'esport autòcton i mostrar les seues particularitats. Per a dates properes estem preparant una exposició dedicada als trinqueters, veritables artífex del funcionament d'un trinquet durant molts anys.

Tot i això, el més important per al futur serà la renovació de l'espai museístic. Un aspecte en el qual ja s'està treballant juntament amb el Museu Valencià d'Etnologia de València. Cal un espai renovat, modernitzat museísticament i tecnològicament, donant-li preferència a l'arxiu, per la seua importància, que estarà composat per quatre apartats: la història, la fotografia, el material i les imatges.

Compartir el artículo

stats