La colla de campaners de la Vall Blanca ha recuperat el toc manual a dos poblacions de la Vall d'Albaida, més concretament a les parròquies de la Puríssima Concepció d'Otos i a Sant Llorenç de Bèlgida, poblacions que feia 15 i 25 anys que no es toquen de forma manual les campanes, asseguren.

El passat dia 6, festivitat del Santíssim Crist de la Fe, «en Otos, on es desplaçàrem per a realitzar els tocs per a la missa major, ja que amb motiu del covid, no es realitza la processó, férem els tocs tradicionals després de 15 anys sense tocar de forma manual, seguit d'un volteig general, per anunciar la missa, i després de realitzar els avisos a missa, les campanes també acompanyaren la missa en diferents moments, com es el cant del Glòria, el sermó i el moment de consagrar, a més de realitzar un altre volteig al finalitzar la mateixa;en aquest cas es van poder voltejar les quatre campanes que disposa el campanar: S anta Barbera, Sants Abdó i Senén, Sants Antoni Abdó i Senén i Santa Barbera i Puríssima Concepció, de 72, 131, 225 i 689 quilograms respectivament», expliquen.

Per altra banda, el dimecres 12, «ens desplaçarem a la parròquia de Sant Llorenç Màrtir, per a celebrar la festivitat del Santíssim Ecce Homo, després de 25 anys sense fer el toc manual», expliquen. «En aquest cas, el campanar té sols tres campanes i les instal·lacions estan en mal estat, ja que la campana mitjana no es va poder voltejar; fou tocada en vol simulat. Férem tocs tradicionals, el repic, i el volteig de la campana gran i xicoteta. Tocàrem les campanes Els Sants Joans, La Santíssima Trinitat, al repic, i la Llorença, de 91, 254 i 408 kilos.