L’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat les bases per al concurs vinculat a la I Gala de Teatre Faller, organitzat per les regidories de Falles i Gran Teatre amb la intenció de reprendre l’activitat festiva i mostrar la cultura del món faller. Aquesta gala tindrà lloc al Gran Teatre de Xàtiva en la vesprada-nit del 7 de novembre, i podran participar totes les comissions falleres de la ciutat que així ho indiquen de forma expressa. La representació guanyadora obtindrà un premi de 1.000 euros, i hi haurà també un banderí per a la millor actriu, un per al millor actor i un commemoratiu per a tots els participants.

«És moment d’apostar per la cultura, i per això des de la regidoria de Gran Teatre i falles, organitzem junt a la JLF la primera gala del teatre faller en la que les comissions que participen mostraran les seues dots interpretatives com ho han fet en altres ocasions com ara la Fira d’Agost o les presentacions falleres», ha manifestat la regidora de Falles i de Gran Teatre Maria Beltrán, qui destaca que «es tracta d’una primera edició que podrà convertir-se en una activitat cultural que continue en anys posteriors».

Les obres correran a càrrec de forma exclusiva per membres de la pròpia comissió, sent motiu de desqualificació si intervenen actors o actrius professionals que no siguen components de la falla.

El jurat estarà conformat per tres persones relacionades amb aquest àmbit per la seua professió, i triades per l’ajuntament, sense que cap d’elles pertanya a cap comissió fallera de la ciutat ni a l’executiva de la Junta Local Fallera. Tindran en compte, especialment, l’esforç en fer les representacions en valencià. L’obra a representar serà un sainet valencià o obra curta, d’una durada màxima de 30 minuts.