Per raons que no venen al cas, sovint torne a Xàtiva des de la carretera que connecta amb Lloc Nou. L’entrada des del polígon industrial des de la qual millor es pot apreciar en tota la seua dimensió la desproporcionada i lletja coberta de la Plaça de Bous, un gra en les parts paisatgístic i patrimonial. I que ens va costar els dos renyons. De vegades ens oblidem, però aquesta obra, mal projectada i executada, es va pressupostar en sis milions d’euros però va costar dotze. Un sobrecost del 100% que va passar als comptes pendents d’Alfonso Rus amb la justícia via Cas Taula. No sols això: l’obra era tan deficient que feia necessària una inversió de més de tres milions d’euros per adequar-la normativament. I allà la tenim: un cadàver arquitectònic en atur, abandonat i focus d’actes vandàlics que han empitjorat l’estat.

Té tota la raó el regidor de Ciutadans, Juan Giner, quan posa sobre la taula habilitar i obrir l’espai el més prompte possible. O es reverteix l’obra, la qual cosa no és viable, o s’aprofita d’alguna manera. Giner apuntava una cosa que té sentit: aprofitar les dimensions per acollir actes respectant les distàncies de seguretat marcades per la pandèmia. I no oblidem que el coronavirus no durarà per sempre: en algun moment es podran fer espectacles i concerts. Fires, trobades. El que siga. Salvem l’Ovni, perquè no tenim més nassos que gestionar les herències rebudes.

Tot en ordre. De no ser perquè l’interés de Giner per la infraestructura, aparentment innocent i constructiu, crec que és un altre. Dies enrere vaig veure un destacat membre del col·lectiu local de Ciutadans amb una mascareta amb el lema “Soy taurino”. Les afinitats personals de la gent són respectables, però es tracta d’un lema que reivindica una activitat desterrada de Xàtiva en virtut d’un referèndum popular que, sorprenentment, ratificava la figura de la reina de la Fira i alliberava la ciutat del llast de la tauromàquia. Una cosa per l’altra. Fins que hi haja un altre referèndum, el poble és sobirà. Vaja això per davant perquè sembla que Giner, en les mateixes declaracions sobre la Plaça de Bous, no descartava res. Caldrà estar atents a les pantalles.