El Utiye, Josep M. Andrés i Ramon Haro són distingits amb els Premis Basset 2020

El Utiye, Josep M. Andrés i Ramon Haro són distingits amb els Premis Basset 2020

El Utiye, Josep M. Andrés i Ramon Haro són distingits amb els Premis Basset 2020

El Cine-Club Utiye d’Ontinyent; el mestre i defensor de l’educació pública en valencià Josep Manuel Andrés Timor; i el cronista oficial d’Agullent, Ramon Haro han estat distingits amb els XVII Premis Joan Baptista Basset 2020, que concedeix la delegació de la Vall d’Albaida d’Acció Cultural del País Valencià. Uns premis marcats per la covid-19, que obliga a no celebrar el sopar i la gala d’entrega, encara que els premiats tindrán un reconeixement en els premis de 2021.

El Cine-Club Utiye, que ja ha celebrat 50 anys, rep el premi a l’entitat compromesa amb el cinema i la cultura independent. Organitzador de la Mostra de Cinema d’Ontinyent, l’Utiye ofereix una programació setmanal «sòlida i constant» amb «un cinema de qualitat, fora dels circuits comercials, en versió original i en català», remarquen els organitzadors dels Premis Basset. Tot, per «fer una ciutat més rica i oberta culturalment».

L’alzirenc d’origen i ontinyentí d’adopció Josep Manuel Andrés ha sigut distingit per la trajectòria en defensa de l’educació pública en valencià. Mestre als col·legis Lluís Vives i Martínez Valls, del que va ser director, Josep va ser membre dels col·lectius pedagògics Balarma i Renovació; és membre del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià, encara que s’ha jubilat recentment; i membre de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, Covalba, i d’Escola Valenciana.

L’agullentí Ramon Haro rep el Premi Basset a la trajectòria en la recuperació històrica, cultural i lingüística. Va compaginar la seua professió de mestre amb la lluita pel valencià i la recuperació de la cultural popular de la Vall d’Albaida. Defensor d’una església en valencià, destaca, com investigador, pels seus estudis sobre la història d’Agullent i les seus festes, i és el cronista oficial del poble. Amic d’Enric Valor, ha recopilat també rondalles i cançons populars.

Per la seua banda, la mestra d’infantil del Col·legi Rural Agrupat (CRA) Castell de Carbonera a Beniatjar Pilar Ferrer rep la Distinció Empar Granell, per imprimir-li un caràcter propi al col·legi, una educació diferent a la convencional, arrelada a la natura i a l’entorn social i cultural. Pilar defensa l’educació com ferramenta de transformació social i igualtat, remarca ACPV.