Diumenge va faltar D. Manuel Soler Espí, qui fa uns anys fou Abat Mitrat de Xàtiva i Vicari Episcopal de l’Arquebisbe Miguel Roca Cabanellas. Vaig conèixer D. Manuel, en ocasió de desenvolupar entre 1991 i 1995 la meua funció institucional com a Tinent d’Alcalde, Regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Artístic i Turisme i President de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva, presidit, aleshores, per Josep Miquel Calabuig Adrià.

Home de Déu, pla, pacífic, dialogant, solidari. Un bon home. Des de la Col·legiata de Santa Maria de Xàtiva, amb la seua actitud constructiva, D. Manuel em va facilitar molt l’exercici del meu càrrec institucional. En apressat resum no vull deixar d’esmentar: Les facilitats i paciència mostrades durant el procés d’integració de les dansetes dels col·legis de Xàtiva i de l’Escola de Danses en la processó del Corpus.; l’autorització per a l’ús de Sant Feliu com a seu dels cicles municipals de música antiga. I la positiva acollida per a localitzar al mateix indret l’orgue construït pels orgueners Berenguer i Díaz a iniciativa de Joan Juan Barberà, aleshores President de l’Associació d’Amics de la Costera, proposta que va comptar amb el patrocini de diversos empresaris locals; la col·laboració en diverses activitats del programa d’actes elaborat amb motiu de la commemoració del V Centenari del Pontificat d’Alexandre VI; la seua implicació personal feu possible l’organització de l’exposició conjunta Xàtiva. Els Borja: una projecció europea al Museu de l’Almodí i la publicació d’un excel·lent catàleg, testimoni escrit de la mateixa; la bona disposició per tal de facilitar que l’Ajuntament de Xàtiva i l’Arquebisbat de València signaren un conveni que permetera la rehabilitació i l’ús compartit de l’ermita del Puig; les facilitats a l’acord entre l’Ajuntament i l’Església perquè, després de l’enfonsament del campanar de Sant Agustí, es portara endavant la conversió de l’antic conjunt conventual en Conservatori de Música i Auditori; l’actitud constructiva per a facilitar i fer realitat la proposta de l’empresari xativenc Rafael Martínez de la creació d’un gran Betlem a la nostra Albereda.

Fa un temps, amb motiu d’una visita de caràcter pedagògic a la catedral de València, em vaig trobar amb D. Manuel i mantinguérem una petita conversa, atés que jo anava acompanyat d’altres companys del món de la docència. Quedàrem per veure’ns més endavant a Xàtiva o a València i parlar més detingudament. Adéu D. Manuel, ja no podrem quedar i parlar més detingudament.