Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un estudi confirma el retorn de la llúdriga al riu Clariano d’Ontinyent

El treball, encomanat pel consistorio a la Colla Ecologista l’Arrel, assenyala la presència d’un mínim de dos exemplars d’aquest animal

Imatge panoràmica del riu Clariano al seu pas per Ontinyent, en una imatge d’arxiu | PERALES IBORRA

Un estudi a càrrec de la Colla Ecologista l’Arrel, encomanat per l’Ajuntament d’Ontinyent per radiografiar l’ecosistema local i comarcal del mamífers, ha constatat el retorn de la llúdriga al riu Clariano i els entorns fluvials de la comarca. Ahir es presentaven els primers resultats preliminars del treball, que parteix del seguiment de la llúdriga com a espècie representativa, confirma la presència d’un mínim de 2 exemplars a la zona i constata la presència de 100 espècies animals a la comarca, entre elles 7 mesomamífers.

L’estudi, que està duent-se a terme des de principis de 2021 i es perllongarà fins inicis de 2022, està sent dut a terme per un equip integrat pel doctor en Biologia Gustau Calabuig, els biòlegs Àngel Such i Ramón Gòmez, i la veterinària Noelia Tormo. El president de la Colla Ecologista l’Arrel, David Gironés, que també participa al projecte, destacava la importància d’un treball «que esperem que puga ser un primer pas per a animar a les institucions locals a apostar per la investigació local, tal com està fent l’Ajuntament d’Ontinyent», segons les seues pròpies paraules.

Gustau Calabuig, en una presentació junt amb la regidora Sayo Gandia, explicava com s’està duent a terme el l’estudi que a més de detectar la presència de llúdriga, té entre els seus objectius intentar determinar si existeix reproducció de l'espècie a l'àrea d'estudi; conèixer les variables ambientals relacionades amb la presència, expansió i possible reproducció de la llúdriga a la Vall d’Albaida o la comunitat de paràsits de l’especie, entre d’altres qüestions. Per a dur a terme el treball s’està mostrejant 18 punts repartits en l’entorn dels rius Clariano, Albaida i Micena, treballant-se amb un protocol de fototrampeig amb càmeres de visió nocturna i una aplicació dissenyada per recollir les màximes dades de l’estudi.

Tot açò permet replegar dades sobre altres espècies d’amfibis, mamífers o rèptils, constatant-se l’existència d’un centenar d’espècies. Entre elles s’ha trobat un total de 7 dels 8 mesomamífers que s’esperava constatar, entre els quals, a més de la llúdriga, estan el gat cerval, la rabosa, el teixo, la geneta, la fagina i la mostela, «restant per ara el turó, que de moment no ha aparegut i que seria tota una troballa», explicava. Entre la resta d’espècies, destaquen la Rata d’Aigua (desapareguda a altres zones), la Tortuga de Rierol o el Duc. A més, s’ha detectat espècies alòctones de caràcter invasor presents en moltes altres zones d’Espanya i la Comunitat Valenciana, «l’evolució i efectes de les quals requeriria seguiment», apunten, com la Ludwigia Peploides en la flora i el Carranc de riu Americà i la Tortuga de Florida a la fauna.

La realització de l’estudi i els primers resultats seran presentats a la ciutadania demà, junt amb un seminari sobre rastres i senyals dels carnívors d’Ontinyent i la Vall d’Albaida. Serà a les 9:30 hores, a la Casa de la Cultura.

Compartir el artículo

stats