Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Xàtiva i la Falla El Pilar reprenen l’esmorzar de Fira

Javier Gª Paños, Pepe Castells i Pep Botifarra es reuneixen amb el president i l’artista de la comissió de la capital valenciana

Els assistents a l’esmorzar del passat dissabte a Xàtiva. | LEVANTE-EMV

El tradicional esmorzar que cada any celebren per la Fira d’Agost representants del món faller de Xàtiva i la comissió El Pilar de València, amb una amistat que perdura durant anys, s’ha représ enguany, després que en 2020 s’ajornara per la covid. Dissabte passat l’expresident de la Junta Local Fallera de Xàtiva, Javier García Paños, Pepe Castells i Mariví Soler van esmorzar en el restaurant del Castell amb José López, president de la Falla El Pilar; Juan Carlos Romero, directiu; i Paco Torres, artista de la falla. A l’acte es va unir el cantaor de Xàtiva Pep Gimeno, Botifarra, que també manté una forta amistat amb la comissió fallera valenciana des que fa uns set anys Paños i Castells organitzaren un concert del cantaor en la Plaça del Pilar, on s’alça cada any el monument de la falla. De fet, la del Pilar és l’única falla de la capital valenciana on ha actuat Botifarra. La relació de l’anterior directiva de la JLF amb El Pilar també se sustenta en molts anys d’intercanviar visites i compartir actes i festes. Durant el mandat de Paños com a president de la JLF, era habitual que el dia que la junta i les comissions de Xàtiva, amb les falleres majors, acudien a la recepció en la Diputació de València, les comissions xativines compartien un dinar de germanor amb El Pilar, convidats per aquesta comissió al seu casal.

En l’esmorzar del passat dissabte van abordar la proximitat de les festes falleres en la capital valenciana. El president del Pilar, José López, manifestava que «fa diversos anys que gaudim de l’amistat del món faller de Xàtiva i si hi ha un acte que no falta, exceptuant l’agost passat, és esmorzar junts un dia de Fira. És un plaer gaudir un matí amb amics com Javier, Pepe i Mariví, i, com ha sigut enguany amb Botifarra, per a parlar de falles». López afegia que «si tot va bé en 15 dies estarem plantant els monuments. Esperem poder celebrar aquesta excepcional setmana fallera al setembre, complint amb totes les mesures sanitàries».

Paco Torres, artista faller de secció especial i faller de la pròpia falla —és l’únic cas a València— expressava que «tenim moltes ganes de veure plantada una falla que havia de plantar-se fa any i mig» i confiava a «recuperar la festa en tota la seua esplendor».

Els assistents a l’esmorzar van rebre un detall de la regidoria de Turisme de Xàtiva, que van agrair, i els xativins han sigut convidats pel Pilar, una de les comissions amb més prestigi de València, a anar aquest any a la falla. Una amistat que perdura i es cultiva, malgrat que García Paños i Castells ja no pertanyen a la JLF i estan desvinculats del món faller.

Compartir el artículo

stats