Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ontinyent acull l’encontre fundacional dels Pobles de la Pòlvora

La nova associació defensa l’ús de l’arcabusseria en els actes festius dels Moros i Cristians

Jorge Rodríguez i Vicent Pla, al centre de la taula, ahir durant l’acte dels Pobles de la Pòlvora | LEVANTE-EMV

En un dels dies en els quals deurien hagut de tindre lloc els actes de festes de Moros i Cristians, Ontinyent va ser la seu ahir de la presentació en públic d’una nova associació de defensa de la cultura festera. Es tracta dels Pobles de la Pòlvora, una agrupació de cinc pobles amb festivitats morocristianes —Elda, Yecla, Caudete i Almansa, a més d’Ontinyent— que tractarà de defensar la tradició dels dispars d’arcabusseria.

L’ús de la pòlvora als actes de Moros i Cristians ha quedat malbaratat amb els últims canvis del reglament efectuats a la legislació per part del Govern espanyol, i des del món fester s’han alçat diverses veus que reivindiquen un tractament especial sobre una tradició de segles d’antiguitat. Les comparses i filaes dels pobles festers han de fer front a unes estrictes normatives d’ús i emmagatzematge de la pòlvora i a un mercat monopolitzat que ha disparat els preus. Els Pobles de la Pòlvora, segons explicaren els seus representants ahir en la seua presentació, serà una veu unificada que defensarà els interessos dels municipis amb Moros i Cristians i de les seues filaes en aquest context, tot sense renunciar a la seguretat que s’ha de garantir durant els actes.

Vicent Pla, president de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent, serà el secretari d’aquesta nova agrupació. «Sempre hem entés que la pòlvora és de tots i que va més enllà dels Moros i Cristians. Forma part intrínseca de la nostra cultura i tradició», va expressar el president de Festers, qui a més recordà que dels quatre actes de les festes locals en els quals s’utilitza arcabusseria, tres han estat Bé d’Interés Cultural Immaterial. Així Mateix, Pla destacava la llarga tradició de l’ús de la pòlvora als festejos locals, que es remonta a l’any 1652, segons va explicar ahir Vicent Pla.

Tant Pla com Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent, expressaven que era «un motiu d’orgull» que la ciutat acollira l’acte fundacional dels Pobles de la Pòlvora. «Des del consistori ajudarem en tot allò que estiga en la nostra mà, perquè la pòlvora no sols són els moments d’emoció puntuals, sinó que és patrimoni de tota una festa», assenyalà el batlle d’Ontinyent. Rodríguez, així mateix, va agrair la presència dels representants de les diferents localitats i dels distints grups polítics «en un dia tan assenyalat com el de hui [per ahir], quan deuríem estar preparant-nos per a les entrades de Moros i Cristians, i on estem ací units per un objectiu comú, que la veu dels pobles siga escoltada», va manifestar l’alcalde de la capital de la Vall d’Albaida.

Reivindiquen la necessitat de «sumar esforços» en la lluita

La nova associació dels Pobles de la Pòlvora rescatarà línies de treball que foren encetades en 2019 i 2020 i que van haver de ser abandonades amb la pandèmia de la covid. Diverses agrupacions com la UNDEF ja abordaren la discussió en conferències i mantenien el contacte amb la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana en la discussió perquè es tingués en compte el parer dels pobles festers en la normativa de la pòlvora.

Sobre tot això, ahir els components de la nova agrupació van destacar la importància de «sumar esforços i voluntats». «No podem reivindicar per separat i fer la guerra pel seu costat cadascú, la defensa d’esta tradició mereix una associació com aquesta, que la protegisca», va verbalitzar Vicent Pla, president de Festers a Ontinyent i el secretari de la nova organització.

Compartir el artículo

stats