La Fira Borja torna a Xàtiva amb una sèrie d’activitats i cites culturals, turístiques i gastronòmiques, a més d’un festival de música. La regidora de Turisme, Raquel Caballero, va presentar ahir la programació de la fira, que es celebrarà a finals del proper mes d’octubre i durant el pont festiu de novembre. Les activitats es realitzaran en espais que guarden relació amb la insigne família Borja. Raquel Caballero remarcava que «portem molts mesos treballant en aquesta proposta. Una Fira que naix amb l’objectiu de donar a conèixer la ciutat bressol dels Papes Borja a nivell cultural, turístic i gastronòmic, amb una programació extensa».

Les activitats començaran el dilluns 25 d’octubre, amb la presentació al Claustre de l’Almodí del Festival Borja que se celebrarà durant els següents dies amb una sèrie de concerts. El dijous 28 d’octubre tindrà lloc al claustre de Sant Domènec el concert de veu i clau «La voz en el renacimiento», amb Nieves Sáez i Marian Soro, mentre que el divendres 29 hi ha previstes dues cites: a l’església de Sant Pere es podrà gaudir del concert «Cròniques de Germanies» a càrrec de Capella de Ministrers, mentre que a l’església de Sant Feliu es realitzarà el concert «La veu de l’orgue al renaixement i ara» amb Arturo Barba.

Doble cita musical

Les cites musicals continuaran el dissabte 30, amb el concert «Borgias & Company» de l’agrupació Fairy Queen amb direcció d’Elisabeth Wolteche, al convent de Santa Clara; i amb el concert familiar «Llibre de les bèsties» de Capella de Ministrers, al Gran Teatre. El diumenge 31, a l’església de Sant Feliu, concert «Taller de gala al voltant de Lluys del Mila», a càrrec de Robert Cases; i concert «Sons renaixentistes d’orgue». Per últim, també hi haurà una doble cita musical el dilluns 1 de novembre: a Sant Domènec tindrà lloc el concert «En el camí dels Borja» de Boreas Musica; mentre que a l’església de Sant Pere, Delia Agúndez i Carles Magraner duran a terme el concert «Claroscuro». Tots els concerts del Festival tindran un preu de 2 euros, amb aforament limitat, i les entrades es poden adquirir a la Casa de Cultura.

Al festival també seran protagonistes altres disciplines com la dansa. Els dies 30 i 31 d’octubre, a Sant Domènec es realitzarà un curs intensiu d’aproximació a la dansa renaixentista a càrrec de Marco Bendoni; mentre que el diumenge 31 es podrà gaudir a la plaça de la Seu i a Sant Domènec de l’espectacle «Lucretiana Dansa en època dels Borja» amb direcció artística de Sofia Grande i coreografia de Marco Bendoni i Bruna Gondoni. Pel que fa al teatre, el dia 3 a la plaça del Mercat es podrà gaudir de la funció familiar «Carro de jocs» (Ameba Teatre). El festival també inclourà una exposició de vestuari a la Casa de l’Ensenyança; una activitat per escolars a Sant Feliu; i un taller de música antiga al Conservatori Lluís Milan.

Els altres dos aspectes destacats d’aquesta Fira Borja seran el turisme i la gastronomia. Així, hi haurà la ruta «Xàtiva ciutat natal dels Borja. Una ruta per descobrir», amb un preu de 3 euros; o la ruta teatralitzada «Ruta borja» a càrrec de Teatre la Lluna, al preu de 2 euros. Respecte a la Fira Gastronòmica, del 29 d’octubre a l’1 de novembre es podran degustar menús dissenyats per a l’ocasió amb productes i receptes de l’època renaixentista, que es podran trobar en un total de 22 establiments de la ciutat.