Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Teatre, ciència i lluita

En un dia trist com hui em vénen al cap uns versos de Vicent Andrés Estellés:

De Burjassot i Godella vénem / dones plorant, i, a arribar a Elx, / no podem mes i de tristesa criden / i arrapen, brusques, els parets del tremp.

Recorde esta estrofa precisament perquè Josep Lluís Sirera va definir Estellés com el millor poeta valencià del segle passat i un dels millors poetes valencians de tots els temps. I precisament estos versos pertanyen a un cicle de poemes que Estellés va escriure sobre la Festa, i fan referència concretament al Misteri d'Elx, una de les passions de Josep Lluis, que tant i tan bé va estudiar.

Ell parlava de la «fascinació» del Misteri. Precisament, en la Laudatio que va exposar Josep Lluis en l'acte d'atorgament de la Medalla d'Or de la Universitat de València al Misteri d'Elx, fa ja uns anys, en novembre de 2009, Sirera citava el pròleg de l'obra de Luis Quirante Santacruz El teatre assumpcionista valencià dels segles XV i XVI; i a partir d'este llibre parlava de tres condicions que guiaven als que s'han acostat a la investigació del Misteri i que crec que definixen molt bé la personalitat de Sirera i la seua obra creativa i per descomptat també la científica: la curiositat de l'estudiós, la pertinença màgica de l'iniciat i la fascinació de l'enamorat.

Josep Lluís Sirera era un estudiós, amb majúscules, un científic, perquè va ajuntar les seues dos passions, la Història i el Teatre i les va estudiar des del rigor, des de l'obsessió del què estudia alló que li apassiona i des del mètode científic. És i serà per sempre la referència de la història del teatre valencià. Qualsevol que vullga investigar sobre el nostre teatre haurà d'acudir a ell.

Josep Lluís va estar compromés amb el seu temps, activament, de forma militant, fent el que millor sabia fer: crear, ser un creador, ací estan les seues obres de teatre, moltes escrites mà a mà amb Rodolf, el seu germà; i ser un agitador cultural, lluitant per un món que ell anhelava que fóra senzillament millor. I compromés des de sempre, des dels seus temps de lluita antifranquista fins a l'actualitat on vull recordar-me de la seua implicació absoluta amb l'Associació de Víctimes del Metro.

En nom de la Generalitat Valenciana, i de tots els valencians i valencianes, i en el meu propi, el nostre més afectuós record a Josep Lluís Sirera i Turó.

Compartir el artículo

stats