Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

La torà

La torà

Shalom! Aquesta imatge que veiem és d'un rotlle de la Torà, el text que conté la llei i el patrimoni identitari del poble jueu. La tradició jueva.

Durant un temps i alguna que una altra vegada m'he preguntat què hauria passat si la història no hagués ocorregut com va passar. Això mai ho podrem saber però almenys tenim la possibilitat d'estudiar, de llegir, de recuperar la memòria. L'herència jueva és un tema complex que ens omple de nostàlgia. Però d'altra banda, recuperar el que es puga i recordar són, crec, obligacions morals que hem d'imposar-nos. En primer lloc envers aquells compatriotes als quals tirarem d'un país que era tant seu com nostre. I amb ells tota la resta.

Doncs bé, com sol dir-se, el temps posa les coses al seu lloc. I no sé si són casualitats o moments màgics en la vida que ho fan possible. Fa molts de temps, un rotlle de la Torà va sortir de València amb els jueus que obligats a emigrar es traslladen al centre d'Europa. Amb ells porten la Torà. Lamentablement amb l'arribada del nazisme i després de salvar-se de l'Holocaust, aquesta gent emprén un viatge cap als Estats Units i els acompanya la Torà. Passa per diferents ciutats. Més tard aquesta família desapareix i la resta dels seus descendents també.

L'esdevenir porta a la Torà fins a Penssylvània on recau en una comunitat que amb el temps es fusiona amb una altra comunitat reformista, progressista anomenada Shir Ami.

L'atzar fa que Sharon Benoff siga informada per part del rabí Daniel Freelander actual president de la World Union, al temps per Sergio Fraile, actual president de la Comunitat Jueva de València Bnei Sefarad, que aquesta comunitat emergent nascuda fa cinc anys no disposava de cap Torà. Va ser llavors quan Sharon Benoff de Pennsylvània decideix regalar-la. La directiva de la comunitat Shir Ami es va alegrar molt. És el moment en què comença un viatge cap a València expressament per materialitzar el donatiu.

Així serà avui, 8 de maig de 2019, dia històric per a la nostra ciutat recuperara després de tants anys la Torà i amb ella tota la tradició. La cerimònia tindrà lloc a la Sinagoga de la Comunitat Jueva de València Bnei Sefarad.

Una nodrida delegació de la Unió Mundial del Judaisme Progressista (WUPJ) visitarà la Sinagoga per fer entrega del generós donatiu per part de la Comunitat Shir Ami de Pensilvània (USA), d'un autèntic rotlle sefardita de la Torà. En ocasió d'aquest singular, únic i històric acte de benvinguda i retorn de la Torà a la ciutat de València, on van viure tants il·lustres jueus com Lluís Vives, Luis Alcanyís, Luis Santangel Blanca March, es farà una cerimònia Tefil·là i el ritu propi de l'acte de lliurament de la Torà. Aquest gran somni daurat significa no només la possibilitat de rebre un bé del nostre patrimoni amb el nostre text sagrat sinó que a més vam a rebre com a amfitrions un vaixell noliejat per la Unió Mundial del judaisme que arriba des d'Israel per buscar les arrels musicals de Sefarad per les costes Mediterrànies.

Per la nostra part es donarà mostra del llegat jueu valencià musical i es parlarà de tota la nostra història. Que l'oblit no siga doncs un dels successos més importants de la història, que no hàgem de buscar més mai paraules per evitar que extermini, assassinat, genocidi, refugiat o exiliat segueixen sent sinònims de poble, sinó que poble signifique compartir.

Es realitzarà posteriorment un passeig per l'antic barri jueu de Sagunt, ciutat adscrita recentment a la Xarxa de Calls, gràcies a l'important llegat cultural, històric i arquitectònic que constitueix una mostra de les més importants d'Espanya del nostre passat i de la nostra identitat. Com a colofó a la jornada, es gaudirà al local de la Capella Pallarés de Sagunt, d'un concert ofert per Mara Aranda i la seua orquestra que després d'una presentació amb la història i orígens dels seus instruments medievals, donarà pas a la interpretació de música sefardita recuperada de la tradició local juntament amb creacions pròpies.

Al final dels serveis, s'oferirà un dinar israelià a la comunitat, en un ambient musical i càlid.

Compartir el artículo

stats