«Assumiràs la veu d’un poble» versava el poeta valencià Vicent Andrés Estellés, en una de les reivindicacions més repetides de l’autonomia valenciana. El poble valencià, a una sola veu, celebrarà els 40 anys de l’estatut de la Comunitat Valenciana amb un macroconcert de música en valencià, que se celebra este dissabte 2 de juliol i que reunirà a un bon grapat d’artistes valencians. Música en valencià per celebrar 40 anys d’autonomia valenciana. 

El concert, que porta per lema, «40 anys fent cultura» s’emmarca dins de les celebracions per les quatre dècades de l’Estatut, que porten per eslògan «40 anys fent país. Comunitat Valenciana 1982-2022)». L’objectiu és que el concert siga «una gran festa cultural i commemorativa que faça partícips a tots els valencians i valencianes», han explicat des de la Conselleria d’Hisenda de la Generalitat Valenciana.

La gran festa de la música valenciana arrancarà a les 22 hores, encara que l’apertura de portes es produirà des de les 20 hores. Encara que les entrades estan ja esgotades, l’organització del concert posarà un paquet d’entrades gratuïtes, a les taquilles del recinte taurí, per a totes aquelles persones que vulguen assistir-hi, però que es van quedar sense localitats.

Artistes confirmats 

El públic que es reunisca a la plaça de Bous de València podrà gaudir d’un intens programa musical, que comptarà amb la participació de reconeguts artistes i grups valencians. Entre els cantants confirmats es troben el mític grup Al Tall, el cantautor de Xàtiva Pep Gimeno «El Botifarra», Los chikos del maíz o El Diluvi; sense oblidar-se d’Alba Reche, la jove d’Elx que es va fer popular a Operación Triunfo, La Maria, Miquel Gil o Julio Bustamante. 

Cartell d’artistes participants en el macroconcert «40 anys fent cultura». ED

A més a més, a la celebració pels 40 anys de l’Estatut de la Comunitat Valenciana, no faltarà una ampla i diversa representació de les senyes d’identitat valencianes, mitjançant la participació d’alguns de les manifestacions culturals més representatives, com la muixeranga d’Algemesí, els gegants i cabets d’Ontinyent, la capella del Misteri d’Elx, els tornejats d’Algemesí o el ball de la Moma de Xàtiva. 

40 anys fent país

L’1 de juliol de l’any 1982, es va aprovar l’Estat d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, una fita que ara la Generalitat Valenciana està celebrant amb una ampla programació d’actes al voltant d’esta data històrica, que va arrancar al mes de gener

Per portar endavant tota l’activitat al voltant de l’efemèride, es va crear un grup de treball, conformat per un comitè d’honor, un comitè organitzador i un comitè tècnic, amb el suport  del comissari general Joan Cifre. 

Imatge corporativa de l’efemèride «40 anys fent país». ED

Al voltant de l’efemèride, la Generalitat Valenciana va presentar, al mes de febrer, la marca commemorativa, amb la finalitat que la ciutadania visibilitze i identifique fàcilment esta celebració. 

La identitat gràfica ha estat dissenyada per Dani Nebot i es basa en una abstracció geomètrica de la Senyera acompanyada per la llegenda ‘Quaranta anys fent país. Comunitat Valenciana 1982-2022’.