"Respecta València": La protecció del patrimoni passa pel cómic

Cristina Durán, Miguel Ángel Giner Bou i Claudio García han creat el còmic «Respecta València»

Una de les pàgines del còmic.

Una de les pàgines del còmic.

València no s’acaba mai... i es pot visitar de moltes maneres. Pròximament hi haurà una nova forma de fer-ho des del punt de vista literari, gràcies a una proposta de la il·lustradora Cristina Durán i els guionistes Miguel Ángel Giner Bou i Claudio García, que han treballat a sis mans en el còmic Respecta València

Es tracta d’una publicació de l’Ajuntament de València —en concret, impulsada per la regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals—que repassa el patrimoni històric de la ciutat. Dirigit a un públic infantil i juvenil, però vàlid per a lectors de qualsevol edat, Durán ha recreat a través de vinyetes els monuments i edificis històrics més coneguts de la ciutat.

Així, amb el seu característic estil d’il·lustració, Durán ha dibuixat la Llotja, les Torres de Serrans i de Quart, l’Almodí, palaus com el de Cervelló o el del Marqués de Campo, o les drassanes del port, entre altres llocs emblemàtics de la capital valenciana.

En esta ocasió, el tàndem de Cristina Durán i Miguel Ángel Bou ha comptat amb la col·laboració de Claudio García ja que, com explica Cristina Durán, han hagut de documentar-se moltíssim. «Claudio García ens ha ajudat en el guió i també hem hagut de visitar molts llocs de València, inclús alguns que nosaltres no coneixíem», reconeix.

«Ha sigut apassionant i hem aprés moltíssim fent este recorregut per la ciutat», explica l’autora. Però, sobretot, Durán destaca el missatge final i la moralitat del còmic: «és un missatge pel patrimoni, per a apreciar el que tenim i que és important cuidar-lo i conservar-lo», apunta.

Portada de "Respecta València".

Portada de "Respecta València".

El còmic s’articula al voltant de dos joves que, amb el mòbil a la mà, realitzen una espècie de gimcana per la ciutat en la qual han de passar per diferents emblemes patrimonials abans que la resta d’equips participants. A més dels llocs ja esmentats, també apareixen les xemeneies industrials, l’arxiu històric, les antigues muralles de València o un dels refugis antiaeris que encara queden en l’actualitat.

Els protagonistes són els mateixos que un còmic anterior que els autors també van fer a iniciativa de l’Ajuntament de València —Una niña, un perro y mil gatos—, un xic i una xica que en esta ocasió deixen el món dels animals per a aprendre a valorar el patrimoni artístic i arquitectònic.

Ara, Respecta València. El joc del patrimoni històric es presentarà el 3 d’abril a l’Hemicicle de l’Ajuntament. El llibre, de 48 pàgines, estarà disponible tant en valencià com en castellà, i té el títol de la campanya amb la qual el consistori ha desenvolupat durante els últims anys diferents accions per a fomentar la cura del patrimoni artístic i històric de la ciutat.

La Jabalina a la Nau

D’altra banda,Cristina Durán i Miguel Ángel Gil Bou continuen presentant el seu últim còmic, María la Jabalina (Astiberri, 2023), que recupera la història i la memòria de María Pérez Lacruz, la última dona assassinada pel franquisme en la Comunitat Valenciana.

Hui, dijous, estaran presentant el llibre a l’Aula Magna de la Nau de la Universitat de València (19:00 hores) i també tenen previst estar en la Fira del Llibre de València. En concret, els dies 29 d’abril (de vesprada) i 1 i 2 de maig (de matí).

María, més coneguda com «la Jabalina» era una jove anarquista de 25 anys que fou afusellada al terrer de Paterna en 1942, acusada en un judici sense garanties de crims que no va cometre i de tindre actituds «llibertines». El còmic es va publicar el passat 23 de febrer.