Què deuen entendre per ciutat els actuals ocupants (que no és el mateix que okupes) de la Generalitat? I què volen dir quan diuen art o ciència? Però heus ací, sense que ningú s´haja pres la molèstia d´explicar-ho, la Ciutat de les Arts i de les Ciències, i un ou immens que ha costat anys i panys -i una despesa pública mastodòntica- pondre sobre l´antic llit del Túria i que albergarà, segons sembla, un Palau de l´Òpera.

Per defugir la bizantina discussió de l´ou i la gallina, les nostres autoritats s´han fet construir l´ou i després de comprovar que no duia pollet, s´han inventat allò tan estrambòtic del «contenidor cultural», que és com el poal del fem però carregat de cultura. De fem, cert, no ens en faltarà mai, de manera que és de preveure que el poal continuarà complint les nobles funcions per a què va ser concebut, però de cultura, que és una cosa bastant més difícil d´emmagatzemar, ja em dirà vostè.

iA falta de cultura pròpia, que si existeix no és visible, sempre podrà omplir-se el recipient a gust del programador i requerir els serveis d´alguna indústria internacional del ram, per la qual cosa alimentar el pollet ens costarà un ou: 42 milions d´euros anuals en manteniment. Sortejar les discussions banals, i passar de l´ou i la gallina, està molt bé, però és una estupidesa monumental començar la casa pel terrat o inventar-se contenidors des d´un menyspreu absolut per la cultura, que ningú no sap què és però que queda molt bé.

Tot això no s´entendria si no comprovàssem en la pràctica que el model implícit, sostret a qualsevol debat públic, que aquests senyors tenen de la ciutat és el del territori de l´especulació i la desmemòria. Els projectes faraònics que volen fer passar per culturals no són més que paradetes per coronar el pastís turístic, el gran parc temàtic que han dissenyat per al país, encara que ells no ho diuen així. La cultura, el que se´n diu cultura, a continuar malvivint en la indigència. Fins a la derrota final.