M. Candela, Alcoi

Les obres de restauració de la Torre de Riquer, a Alcoi, han permès la troballa d´un arma medieval de ferro -una punta de llança denominada tècnicament ascona-, catalogada pels experts com «prou rara», segons van desvetllar ahir el director del Museu Arqueològic d´aquesta ciutat, José María

Segura.

La troballa es va materialitzar a principis de setmana dins d´un forat quadrat de la torre que es va deixar en els murs quan es construí per tal de ficar el tauló horitzontal de l´andami. Es tracta d´una ascona, un arma defensiva medieval forjada a la fi del segle XIII o principis del XIV.

«Era un arma que es llançava abans de l´arribada de l´enemic, quan estava lluny; cada defensor duia dos o tres, i la que hem trobat està molt completa», va indicar Segura. La permanència d´aquesta arma en la torre medieval no es deu a un motiu bèl·lic, sinó a una causa més trivial: es va usar per a intentar desembussar una peça durant la construcció -concretament, en 1308-, però també va quedar atrapada i allí ha romàs durant 700 anys. Segura va subratllar que aquesta arma, d´origen cristià, era «quotidiana» en aquella època, però la seva troballa és «inusual», existint poques en els museus.