Levante-EMV, València

Veu Pròpia, l´entitat de nous valencianoparlants a favor del valencià, va presentar ahir a València la seua campanya «Adopta el valencià» que té com objectiu encoratjar els nous habitants del nostre territori i els nous parlants passius a adoptar el valencià com a llengua habitual en diversos espais de la seua vida diària.

L´acte, que va estar presentat per Imma Simón (membre de Veu Pròpia), comptà amb la presència de David J. Llobet (coordinador de Veu Pròpia a València), Diego Gómez (president d´Escola Valenciana-Federació d´Associacions per la Llengua), Honorat Ros (president de la secció de Foment de l´Ús del Valencià de l´AVL) i Abelard Saragossà (professor de Filologia Catalana, de la Universitat de València).

Veu Pròpia es proposa proporcionar informació clara i directa, sense ambigüitats ni tabús , sobre els problemes i els avantatges d´adoptar la llengua pròpia, i proposant estratègies per facilitar el procés d´adopció lingüística a les persones que el vulguen fer.

Complicitat amb els inmigrants

La campanya té dos destinataris: els nous immigrants que porten un cert temps de residència a casa nostra, i els nous valencianoparlants passius, és a dir, persones nascudes ací i escolaritzades en valencià o amb coneixements de la llengua, però que no l´usen habitualment per falta d´ocasions. Amb aquest doble públic, Veu Pròpia vol establir vincles de complicitat i solidaritat entre els dos grups.

Segons Llobet, «la campanya pretén transmetre el missatge que el valencià és cosa de tots els ciutadans, és a dir, també d´aquells que encara no el parlen de manera habitual».