Efe, València

La Conselleria de Territori i Habitatge i l´Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) han editat un treball científic i lingüístic que recull, per primera vegada, la nomenclatura en valencià i castellà de 431 espècies distintes de vertebrats existents a la Comunitat Valenciana.

Ambdós organismes han obert una línia de col·laboració per a revisar i establir la nomenclatura del nostre patrimoni faunístic, concretament del grup d´invertebrats.

En una conferència de premsa en la seu de la Biblioteca Valenciana, la presidenta de l´AVL, Ascensió Figueres, i el titular de Territori, Rafael Blasco, presentaren el dilluns el catàleg que dóna a conèixer el patrimoni natural i lingüístic amb l´objectiu de servir a la ciència, la divulgació i la comunicació en valencià.

Cada espècie apareix amb el nom en castellà, en valencià i la seva denominació científica, a més de l´estat legal de protecció corresponent. Figueres va assenyalar que l´AVL, «a través de la secció d´assessorament lingüístic, ha fet un treball de revisió lingüística i de selecció de les formes valencianes mes tradicionals».

«La major dificultat que s´han trobat ha estat, d´una banda, decidir entre la varietat de noms locals registrats que presenten alguns animals i, per una altra, substituir les formes castellanes, molt arrelades històricament, per les genuïnes valencianes», destaca la directora.