Levante-EMV, València

La Federació Llull va anunciar ahir que dissenyarà una iniciativa per a fer dels Països Catalans «un vertader espai de comunicació nacional mitjançant l´intercanvi de les emissions de totes les televisions i ràdios públiques que emeten en català», segons va informar l´aliança en un comunicat.

L´organisme va escollir ahir el seu president per al pròxim any, que serà també president d´Obra Cultural Balear -una de les tres entitats que conformen l´aliança-, Jaume Mateu. A l´acte celebrat a Palma de Mallorca també hi assistiren els seus homòlegs en Ómnium Cultural, Jordi Porta, i en Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent. Junts aprovaren el calendari conjunt per al pròxim periode.

El pla inclou commemorar durant els próxims anys -fins 2015- els tres segles de la Guerra de Succesió. Segons va explicar la federació en un comunicat, «va suposar la supressió de les principals institucion s d´autogovern dels Països Catalans». En el marc d´aquest festeig, la Federació Llull realitzarà el próxim 6 d´ctubre a Lleida un acte institucional amb motiu del tercer centenari de la defemsa d´aquesta ciutat de l´entrada de les tropes borbòniques. A més, crerà un Comité d´Honor per a aquesta campanya, composat per experts.

Altra de les accions previstes és l´ofrena floral conjunta a l´estatua de Rafel de Casanova l´11 de setembre, Diada de Catalunya. A més, la Federació promourà viatges d´intercanvi entre els socis de les distintes entitats amb el propòsit de «consolidar la formació i promoure el coneiximent mutu entre els distints territoris de parla catalana», segons els impulsors.