Levante-EMV, València

L´ex conseller socialista d´Educació, Ciprià Ciscar, va lamentar ahir que la llei d´ús i ensenyament del valencià (LUEV), 25 anys després de ser aprovada, «no haja aconseguit desplegar-se totalment ni s´haja complit encara un dels seus principals objectius, que era portar a terme el plantejament constitucional de la igualtat de les llengües en aquells territoris on hi haguera cooficialitat».

Ciscar va destacar que en tot aquest temps «no s´ha fet prou» i que «calia una voluntat política més ferma».

El principal impulsor de la llei la va qualificar com la més estable del conjunt jurídic autonòmic (no ha estat modificada). Ciscar va recordar que els impulsors de la LUEV pensaven que calia una generació perquè tots els plantejaments i objectius es pogueren acomplir. Després de 25 anys, aquesta generació «ja ha arribat i ja s´haurien de veure resultats més clars dels que es veuen ara».

Ciprià Ciscar va realitzar les declaracions durant la presentació de l´edició especial de la revista Allioli, quaderns d´ensenyament del País Valencià, publicada pel Sindicat de Treballadors de l´Ensenyament (STEPV). L´edició inclou un informe, elaborat pel sindicat, sobre l´aplicació de la llei.

L´acte, presidit pel director de la revista, Joan Blanco, i una de les responsables de l'informe, Rosa Roig, també ha comptat amb alguns testimonis, com ara Toni Mollà, Carme Miquel, Tudi Torró o Pepe González.

L´informe es fa ressò de tres elements de «distorsió». Un d'ells és el desequilibri territorial. «A Alacant s´escolaritza un 15% d´alumnes en programes en valencià, mentre que a Castelló el percentatge és d´un 56%», va dir Roig; un altre element és la «fractura» entre els trams educatius, sobretot el pas de primària a secundària; finalment, una «desigual i perillosa» distribució entre la xarxa pública i la privada-concertada.

Roig també va afirmar que una valoració realista sobre l'evolució de l´alumnat que estudia en valencià requereix considerar la totalitat del sistema educatiu, «en què hem avançat molt poc». «Hem usat les dades de la conselleria i mostren resultats parcials, irregulars i des de la perspectiva del sindicat, insatisfactoris», va dir.