Levante-EMV, València

La Conselleria d´Infraestructures i Transport iniciarà en breu les obres de continuïtat de la via verda d´Ojos Negros des d´Algímia d´Alfara fins a Sagunt.

Les obres, que tenen un pressupost de 1,4 milions d´euros, es troben ja adjudicades i podran començar a l´inici de l´any, una vegada es resolguen les expropiacions necessàries.

El Programa Vies Verdes ha estat desenvolupat des de 1993 per l´anterior Ministeri d´Obres Públiques, Transports i Medi ambient i actualment pel ministeri de Medi ambient, en col·laboració amb ADIF, Renfe Operadora i FEVE. En ell, participen les Comunitats Autònomes, Diputacions i Ajuntaments, així com grups ciclistes, ecologistes i col·lectius ciutadans.

El nou tram de via verda que habilitarà la conselleria tindrà una longitud de 17 quilòmetres i donarà accés a la ruta de l´antic tren miner des del nucli urbà de Sagunt.

Atès que l´autovia Mudèjar s´ha construït sobre gran part de l´antic traçat del ferrocarril, el nou recorregut de l´itinerari utilitza camins agrícoles de poc trànsit (7,85 km.), carrils bici existents (1,15 km.), restes de l´antiga traça (2,68 km. en els quals s´inclouen dos túnels) i 5,32 quilòmetres de nou traçat.

Per a salvar els diferents accidents del tram aquesta nova cicle-ruta travessarà dos túnels existents i quatre noves passarel·les, tres d´elles d´uns 35 metres i altra d´uns 10 metres de longitud.

També contarà amb 3 àrees de descans: la primera ja construïda en l´Autovia entre Algimia i Torres-Torres, la segona en l´eixida del primer túnel, en un bosc de pins sobre el barranc de la Sarba, i una tercera en Albalat, en un bosc entre l´Autovia i el ferrocarril.

El nou troç de via verda disposarà d´un mirador, en el primer punt que s´albira el mar, al peu del castell de Sagunt, a l´eixida d´un bosc de pins i algarrobos centenaris i enfront d'un molí medieval.

De Teròl a València en bicicleta

La Via Verda d´Ojos Negros va ser condicionada i posada en servei per la Conselleria d´Infraestructures al maig de 2002 entre Algima i el límit de la Comunitat amb Aragó, i té una longitud de 70 quilòmetres que recorren l´Alt Palancia i el Camp de Morvedre per l´antiga via del ferrocarril. La seua adequació va incloure, a més de la recuperació del ferma, la reforestació, habilitació d´àrees de descans cada sis quilòmetres, il·luminació de túnels, senyalització i altres millores.

A l´accés a la capital del Camp de Morvedre se sumarà el recorregut Sagunt-Port de Sagunt, el projecte del qual es troba en estat avançat de redacció, una vegada que l´itinerari ha estat ja acordat amb l´Ajuntament.

La Conselleria d´Infraestructures està finalitzant el projecte per a enllaçar aquesta itinerari des de Sagunt fins a Puçol, on connectarà amb la via Xurra, donant continuïtat a la via ciclista fins a València.