?

Escola Valenciana va presentar ahir les Trobades d'escoles en valencià 2010, en un any molt significatiu, ja que s'acompleixen els 25 anys de la primera edició. L'entitat espera batre el número d'assistents en l'edició de 2010 i superar les 200.000 persones en les 21 festes de la llengua que es celebraran des del dissabte 27 març a Alfarrasí (la Vall d'Albaida fins el 5 de juny a Estivella (el Camp de Morvedre).

El lema triat per a les Trobades 2010 és "Tu tens la clau", que en paraules del president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, amb aquesta frase "volem apostar per un missatge en positiu per expressar el nostre agraïment a les persones que segueixen treballant per la revitalització i la recuperació de la nostra llengua, les persones que s'impliquen en els nostres projectes, que hi participen de la voluntat de recuperar el valencià en tots els àmbits, persones que tenen la clau per construir el demà que volem".

L'artista Xavier Mariscal ha dissenyat, com fa des de fa 15 anys, la samarreta i el cartell anunciador. ha assegurat el president d'Escola Valenciana.

En aquest 25 aniversari, les Trobades volen llançar un missatge en positiu d'agraïment a totes aquelles persones que han contribuït a fer que la llengua perdure, fins a aconseguir duplicar les i arribar a les 1.100 línies en valencià amb 211.436 alumnes que estudien en esta llengua. Tot i això, "fa falta unir esforços per a tirar endavant" i posar-se "en moviment per a trencar aquest silenci que moltes vegades han imposat certes actuacions deplorables", va advertirGómez, qui va dir que "la llengua "hauria de ser un valor afegit que hauria de cotitzar a borsa" però "els temps són complicats, bufen vents dolents des de l'Administració valenciana", va lamentar. Així i tot, les Trobades continuaran celebrant l'"estima pel nostre tret d'identitat més important: la nostra llengua", una cosa que "és responsabilitat de tots", va puntualitzar.

Xavier Mariscal va dir que "és un regal" com dissenyador gràfic poder fer cada any una imatge que és una evolució i parlant de la societat civil". Tot i això, li va semblar "surrealista i underground" haver d'estar "lluitant encara" per la llengua i que "encara estiguem així". "Es com si la Generalitat haguera decidit que els hospitals i la salut no li interessen i la societat civil tinguera que muntar els seus hospitals".