?

Va ser el poeta del poble. Ara, 86 anys després del seu naixement, eixe poble l'homenatja. Fins a 23 municipis van celebrar ahir simultàniament un grapat d'actes amb dinars o sopars d'horta tots amanits amb recitals de poesia de Vicent Andrés Estellés.

Esta pionera iniciativa de l'escriptor Josep Lozano i en la que han col·laborat tot tipus d'associacions va arribar ahir, en la seua primera edició, a pobles com Alginet, Burjassot, Benimodo, Manuel, Benicarló, Vinaròs, Elx, Guardamar, Benimaclet, Otos, Benaguasil, Montserrat, Vilamarxant, Montcada, Montserrat, La Nucia, Benimodo, Canals, Dénia, Alboraia i fins i tot Barcelona.

La Festa Estellés ha pres la seua inspiració en Escòcia, en la trobada que fan cada 25 de gener per celebrar el naixement del poeta Robert Burns (1759-1796) i que ja fa més de dos segles que es celebra. Així, el poble on va nàixer Estellés, Burjassot, va oferir un recital de poesia a mans d'Andreu Galan, Eduard Carmona, Ivan Brull, Lorena Cayuela i Alfons Navarret. En acabar l'acte, es va fer un sopar d'all i pebre, esgarrat i tomata amb tonyina per tancar amb l'actuació de Rascanya.

Al Consolat de Mar (Benaguasil) el sopar va ser de pa i porta. A l'homenatge, organitzat per l'Institut d'Estudis del Camp de Túria , estudiosos de la història i de la literatura resumiren l'època, la figura i l'obra del poeta. Diferents músics acompanyaren la recitació d'alguns dels seus versos més emblemàtics. També al passeig d'Aragó d'Alboraia, les Festes Majors Autogestionades van organitzar la diada. Un menú típic de l'horta: un plat d'arròs amb fesols i naps, fruita i mistela va estar amanit amb poesia d'Andreu Galan i Eduard Carmona. Una iniciativa que aspira a consolidar-se.