?

El Correllengua compleix 15 anys i aquesta edició, que va començar ahir a Gandia, estarà dedicat a Enric Valor en l'any que es commemora el desé aniversari de la seua mort. Tant en el manifest com en l'auca, que ha creat el dibuixant de Levante de Castelló Xipell, se recorda a l'escriptor i lingüista de Castalla.

El Correllengua va arrancar en 1995. Es tracta d'una iniciativa d'Acció Cultural del País Valencià que durant els mesos de setembre i octubre travessala Comunitat Valenciana de dalt a baix. La Flama de la Llengua va recorrent les comarques i al seu pas es van organitzant activitats paral·leles tant en els centres educatius com en el carrer, ja que les cercaviles, debats, conferències, concerts o exposicions, entre altres actes, invadeixen les principals ciutats valencianes.

A hores d'ara, són més de 200 poblacions les que organitzen actes i passarà. Es de destacar el concurs de 418 centres educatius amb la participació de més de 120.000 estudiants.

Gandia va inaugurar ahir els actes

El Correllengua 2010 comença el seu recorregut avui, divendres 25 de setembre, a Gandia on, a més de la ja tradicional cercavila pels carrers de la ciutat, hi haurà un multitudinari sopar popular i un concert.

La Flama arriba el 28 de setembre a les comarques de Castelló: primer passarà per Torreblanca i la Vall d'Alba, i a continuació per Almassora, Benicàssim, Nules, la Vilavella, Castelló de la Plana, el Grau de Castelló, Vinaròs, les Coves, la Salzadella, Sant Mateu, Vila-real, Vilafranca, Atzeneta, Borriana, Benicarló, Alcalà de Xivert, Borriol, Cabanes, Vilafamés, Fondeguilla, Artana, Onda, l'Alcora, Sant Joan de Moró, entre altres.

La Flama arriba l'1 d'octubre a a la Llíria, la capital del Camp de Túria, i finalitza el seu recorregut el 23 d'octubre a Sagunt i a Quart de les Valls al Camp de Morvedre.

A València (l'Horta), cal destacar que la Flama arribarà a la Universitat el 6 d'octubre, i a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, i el dia 8 a Benimaclet. El Correllengua farà recorregut per la Ribera Alta i Baixa, passant per Alzira, Riola, Algemesí, Sueca, encara que hi haurà més actes ja que encara s'estàn incorporant poblacions.

En la Vall d'Albaida destaquen els actes a Ontinyent. El 27 de setembre es presenta el Gegant del Rei Jaume I i el Cabet Joan Fuster, i es passejarà per la comarca fins el 8 d'octubre. A l'Alcoià-Comtat la Flama arriba el 4 d'octubre a Alfafara i finalitza el seu recorregut el 9 d'octubre a Tibi.

Al sud de la Comunitat Valenciana es de ressenyar que el 28 de setembre arriba a Xixona i acaba el 9 d'octubre amb una gran festa al Campello. De les comarques dels Vinalopó cal destacar el Correllengua de Crevillent, amb una "Volta a peu pel valencià" en la qual s'implicaran els clubs d'atletisme i altres associacions locals, i també el Correllengua d'Elx, amb un acte al Gran Teatre.