?

Als actes reivindicatius de cada darrer diumenge d'octubre al Puig d'ahir tampoc hi va faltar la religió. D'açò s'encarreguaren sacerdots com August Monzón, membre del "Centre Pare Tosca. Amics de l'Oratori", que des del 2006 prepara per al darrer diumenge d'octubre al monestir de Sata Maria del Puig, una missa "per la pàtria, la pau i la justícia" en valencià. Amb aquesta iniciativa, el centre diu recuperar "el primigeni sentit dels aplecs", lligats a la peregrinació a un monestir considerat com un "bressol de la pàtria".

El monestir de Santa Maria del Puig té un origen mític que lliga perfectament amb allò diví. S'edificà per ordre de Jaume I arran de la conquesta de València en el promontori on, tal com relata el "Llibre dels fets", es disputà la batalla decisiva per a la victòria catalano-aragonesa. Ja al segle XX i després de passar per una etapa de decadència després de les desamortitzacions del segle anterior, el monestir és centre de peregrinacions que combinaven els actes de caràcter religiós amb reivindicacionsvalencianistes entorn al 9 d'octubre.

Després del franquisme, és a partir dels anys 60 quan, amb els "Aplecs de la Joventut del País Valencià", s'impulsa de nou el caràcter de reivindicació nacional dels aplecs, que continuen celebrant-se cada darrer diumenge d'octubre al Puig. Els sacerdots del Centre Pare Tosca, amb les seues iniciatives, hereten aquest caràcter religiós i nacionalista que defineix al monestir del Puig. I no només per un dia, ja que ja presentaren a l'arquebisbe de València, Carles Osoro, una petició per tal que es traduïsquen tots els textos litúrgics al valencià.