?

L'any passat la protagonista va ser l'anguila i la localització Catarroja, a la vora de l'Albufera. Enguany, el torn ha sigut per als bolets i el lloc triat Otos, als peus del Benicadell. Una iniciativa que va començar com una reunió entre amics iniciada pels escriptors Ramon Guillem i Francesc Mompó s'ha convertit en una verdadera trobada de les millors plomes valencianes. Gastronomia i cultura, una maridatge perfecte.De fet, la trobada que dissabte es va fer a Ca Les Senyoretes d'Otos, possiblement siga un dels encontres on més escriptors en valencià s'ajunten en aquests moments.

Fins a una vintena de les millors plomes es van aplegar a la taula per a compartir experiències i per a, amb els bolets com a protagonistes, realitzar una composició literària. Hi va haver-hi de tot, sonets, contes curts, caicus o inclús reflexions filosòfiques, tot al voltant d'eixe tresor tardorenc que ompli els plats valencians quan comencen les pluges i el fred.Escriptors de la talla de Toni Cucarella, Francesc Mompó, Jaume Pérez Muntaner, Ramon Guillem, Francesc Collado, Manel Alonso, Núria Cadenas, Mari Carme Arnau, Mercé Climent, Vicent Penya, Isabel Robles, Berna Blanch, Joan Carles Martí, i així fins a superar la vintena de creadors.

Tots en una mateixa taula, primer tastant un menú on el principals protagonistes van ser els fongs i després amb un recital literari culminat amb una actuació del músic Carles Pastor. La pintura no va faltar, amb una xicoteta exposició del pintor valldalbaidí Jordi Albinyana i el bon servici d'un amfitrió com Joan Olivares, qui va posar sa casa, Ca Les Senyoretes, per a tan especial reunió.Els bolets van ser protagonistes de tot, històries tristes, sonets d'amor i fins i tot records papals.

De tot hi va haver. I és que aquest carnós ingredient i la seua efímera existència dóna per a molt, com es va demostrar. Ara, les creacions literàries, totes inèdites fins ahir, s'aniran publicant al bloc de Francesc Mompó Uendos, greixetes i maremortes. Un plat literari que ningú s'hauria de perdre. Si l'any passat va ser el protagonista eixe esvarós ingredient com és l'anguila i enguany ho han sigut els bolets... Quin serà el protagonista l'any que ve? De candidats no en faltaran. Algú va parlar de la fideuada a Gandia, també dels caragols, mol·lusc molt apreciat en els plats valencians. Siga com siga, esta trobada gastronòmica-literària té el futur assegurat, i el que és millor, cada dia amb més escriptors.