La XVI edició del Correllengua, iniciativa organitzada anualment pel col·lectiu d'Acció Cultural del País Valencià per reivindicar l'ús del valencià, ha finalitzat aquest any d'una manera molt especial. I és que, coincidint amb el cent aniversari de dos grans de la nostra llengua, l'escriptor Enric Valor i el professor Manel Sanchis Guarner, ACPV ha volgut apropar la seua causa als més joves organitzant per primera vegada un Concurs de Dibuix dirigit als alumnes d'infantil i primària que estudien a les escoles de la Comunitat Valenciana.

L'objectiu, doncs, era clar: "incrementar la participació i implicació dels escolars valencians en la defensa de la seua llengua i cultura", en paraulers dels organitzadors. D'aquest mode, els participants competiren fins el passat 28 d'octubre per tal d'il·lustrar la millor Auca del Correllengua 2011, els dibuixos de la qual s'havien de correspondre amb el text predeterminat a la maqueta lliurada. Auca que, fins aleshores, s'havia encarregat d'il·lustrar el dibuixant i humorista Joan Montañés Xipell.

El concurs ja té els seus guanyadors, i en total el jurat ha atorgat quatre premis: el Premi Col·lectiu, que s'ha emportat la classe de sisé de Primària de l'Escola "Lluís Vives" d'Ontinyent (la Vall d'Albaida); el Primer Premi, que ha sigut per a Martín Iserte Puchol, del CEIP "Grangel Mascarós" de l'Alcora (L'Alcalatén); el segon Premi, aconseguit per Martín Fernández Herrera, del CEIP "Carlos Sarthou" de Vila-real (la Plana Baixa); i el Premi Infantil, per a Inma Soler Iborra de l'Escola "Alborxí" d'Alzira (la Ribera Alta). El jurat també ha entregat una Menció Especial fora de concurs al CEIP "Luis Vives" de Silla (L'Horta) per la realització d'una original Vídeo-Auca. Tots els guardonats s'emportaran a casa un lot de llibres infantils.

La Flama s'acomiada a Catarroja

Amb el lliurament dels premis conclourà aquesta edició del Correllengua, després de dos intensos mesos en què la Flama, element simbòlic del moviment, ha recorregut més de cent poblacions de nord a sud per tota la geografia valenciana, portant amb ella actes com cercaviles, concerts, i trobades de cultura popular.

Allà on arribava traslladava als veïns el seu esperit, arreplegat al Manifest 2011. Un pregó que aquest any s'ha centrat principalment en commemorar el record i la important labor a favor de la divulgació del valencià que feren tant Enric Valor com Manel Sanchis Guarner, dues persones que lluitaren per dotar-lo de més presència social i prestigi científic.

Una Flama que, al ritme de dolçaines i tabals, llançà les darreres espurnes al municipi de Catarroja, darrera parada del llarg viatge del Correllengua 2011, per acomiadarse així fins al pròxim any. I el balanç final, molt positiu: "Aquesta edició ha estat un èxit de participació gràcies als milers de ciutadans anònims i a les institucions que l'han fet possible", afirma ACPV.