?

El documental València necessita una cançó, de Borja Pons y Guillem Nicolàs, busca finançament a través de la plataforma de mecenatge Verkami. "L'estat actual de la música en valencià és el millor de la seua història". Així ho afirmen en un documental desenes de músics i cantants en valencià de primer nivell que analitzen en l'audiovisual València necessita una cançó un fenomen que encara hui segueix creixent en nombre i qualitat. Els artistes valencians que han apostat per cantar en la seua llengua han perdut tot tipus de complexos i han estat capaços de construir el seu propi mercat.

Segons la productora, "no són tots, però sí una bona part d'artistes i professionals relacionats amb el món de la música els que han participat en una obra que aborda el complex món de la música en valencià. Documental que ara busca arribar a un major número de persones a través d'un DVD amb extres".

Els autors del documental, Borja Pons i Guillem Nicolàs, han decidit utilitzar una nova forma de finançament coneguda com a crowdfunding o micromecenatge, que permet a tothom que hi estiga interessat convertir-se en coproductor de l'obra a partir de xicotetes aportacions. Des de hui, a la plataforma Verkami es recullen fons per a que València necessita una cançó puga distribuir-se en DVD. Nicolàs afirma que "es tracta d'una manera alternativa i directa de finançar projectes de creadors independents amb la col·laboració dels consumidors finals, que avancen el cost del producte a canvi de recompenses exclusives".

"No volem traure cap profit econòmic"

El documental, que repassa des dels inicis de la música en valencià fins a la influència actual de les noves tecnologies, tracta temes com llengua, política o mitjans de comunicació, i té l'objectiu d'apropar la realitat dels cantants i músics valencians al gran públic i donar a conéixer la seua feina, sovint silenciada pels mitjans i les institucions públiques. Borja Pons argumenta que "no volem traure cap profit econòmic de l'obra, l'únic que ens interessa és que la nostra feina servisca per a que la música en valencià arribe a un major nombre de gent". Un objectiu que esperen poder aconseguir a través del novedós sistema.

Altres creadors valencians, com Miquel Gil i Andreu Valor o el grup alcoià Arthur Caravan, ja han provat amb èxit aquesta plataforma, a través de la qual han editat els seus últims treballs.