?

L'Associació Cultural Bassot de Burjassot acollí este passat dissabte la XV edició de la Dictada Occitana. Es tracta d'un certamen ortogràfic amb fins reivindicatius en el qual els concursants transcriuen el dictat d'un text escrit en llengua d'oc i reben un detall com a premi per participar.

El filòleg Lluís Fornés, conegut pel Sifoner en el seu vessant artístic, oficià com a mestre de cerimònies en un acte d'agermanament occitano-valencià que congregà una quantitat notable d'assistents. Després de la correcció de la prova, que transcorregué de la manera més amena, hi hagué tres guanyadors exaequo. El Sifoner els entregà un diploma de participació -com als altres aspirants- i un lot de llibres de literatura occitana. En acabant, se celebrà un sopar típic de l'horta regat amb bon vi provençal que culminà amb el concert de Primaël e los del Tiwizi. El grup de Tolosa de Llenguadoc oferí la millor collita dels seus treballs. Entre altres cançons interpretaren "Companh", la lletra de la qual es féu servir abans com a dictat del concurs. La vetlada de Ca Bassot, a la qual acudí l'alcalde Jordi Sebastià, comptà amb la col·laboració dels cantautors valencians Toni de l'Hostal i Pau Alabajos, que ja han coincidit en distintes actuacions amb els músics occitans.

La jornada es completà amb la conferencia "La unitat de la llengua", a càrrec del traductor Jem Cabanes, sobre la diversitat dialectal de l'occità que hui es parla, i amb el documental "Patrimòni, l'héritage d'une civilisation". Al matí, després d'un esmorzar de germanor, tingué lloc un taller de danses tradicionals d'Occitània dirigit pel dansaire Vicent de Quart.

La primera Dictada, en 1998

La Dictada Occitana, que cada any s'esdevé el darrer dissabte del mes de gener, s'originà en 1998 en el municipi de Castres -en el sud de França- amb l'objecte de promoure les senyes d'identitat occitanes. Amb el temps, la seua celebració s'ha estés a altres localitats tant franceses com espanyoles. En esta XV edició, simultàniament a Burjassot, l'han acollida Arles, Niça, Cannes i Barcelona entre més de 30 ciutats.