?

La Sala d'Exposicions de l'Ateneu Mercantil de València ha inaugurat una retrospectiva de l'artista valencià José Manaut, deixeble de Joaquín Sorolla. Les obres han estat cedides per l'Associació d'Amics del Pintor Manaut, que gestiona el museu dedicat a l'artista en la ciutat.

L'exposició, que podrà visitar-se fins al 17 de febrer, recorre la trajectòria de José Manaut (Llíria, 1898-Madrid, 1971), que des dels seus primers passos es va veure envoltat per un depurat ambient cultural gràcies a l'amistat que unia al seu pare, Manaut Nogués, amb molts dels intel·lectuals i artistes valencians de principis de segle, entre ells Blasco Ibáñez, els Benlliure i Sorolla. Posteriorment es va matricular en l'Escola de San Carlos de València, encara que en 1919 es va traslladar a Madrid a la recerca d'horitzons més amplis per a la pintura. Una vegada en la capital, i per consell de Joaquín Sorolla, va ingressar en l'Escola de San Fernando, on el va tindre com professor, a més del contacte més directe que tingué en la Residència de Paisagistes del Paular, en la qual va estar becat en els estius de 1921 i 1922.

Presó i confinament

Després de la Guerra Civil, va patir presó, bandejament i confinament, situació que va veure alleujada a partir de 1946 al ser nomenat professor en el Liceu Francès de Madrid. A partir de 1960 va poder eixir a l'estranger i realitzar viatges a França, Itàlia i Grècia. També va veure complit el seu somni de regressar a València, on va passar els seus últims anys pintant i presentant infinitat d'exposicions, conferències i treballs d'investigació, com els realitzats sobre Caravaggio, Joaquín Sorolla i José de Ribera.