La Universitat de València presentarà aquest divendres en el Centre Cultural La Nau el documental Sempre Al Tall, dirigit per Josep Pitarch i produït per la institució acadèmica a través del seu Taller d'Audiovisuals.

Es tracta d'un biopic que acompanya el històric grup de música valencià Al Tall en el seu comiat dels escenaris. L'estrena tindrà lloc en el claustre de La Nau a les 22 hores amb la presència dels seus protagonistes, va informar ahir la universitat.

En el documental poden veure's els últims assajos, trobades, concerts i homenatges del grup de Vicent Torrent i Manolo Miralles. Presenta de primera mà les reaccions i repercussions que va comportar l'anunci de la seua retirada i planteja el futur de la música valenciana després de la seua desaparició com a formació en actiu.

Al mateix temps fa un recorregut per la seua llarga trajectòria, des dels treballs inicials d'investigació, quan anaven casa per casa recuperant cants populars valencians, fins a la seua consagració com a referent musical i cultural.

El documental reflecteix també el component reivindicatiu i polític del grup, de tal manera que juntament amb la seua carrera musical «es fa un recorregut pels últims 40 anys d'història» valenciana.

L'anunci de la seua dissolució el setembre de 2013 va commoure el panorama cultural valencià, tenint en compte que després de vora 40 anys de carrera se n'anava un referent de la música folk valenciana i símbol de la reivindicació lingüística i cultural.

Amb 16 discos i multitud d'actuacions en terres valencianes i de tot el món, el propòsit del documental és posar de manifest que, tot i el seu adéu, l´esperit de la formació no desapareix.