Iboga Summer Festival, únic esdeveniment espanyol especialitzat en música balkan, gypsy, swing i ska, va tancar ahir en la platja de Tavernes de la Valldigna la seua tercera edició després de tres dies amb jornades de ball ininterromput.

Al voltant de 22.000 iboguers procedents de tota Europa s'han congregat des del dijous en el recinte, que va acollir fins a dissabte les actuacions d'una trentena de bandes internacionals en el seu escenari principal.

L'escenari secundari, a l'interior d'una carpa de circ, on han tingut lloc les activitats paral·leles, continuà actiu fins ahir.

La xifra compleix les expectatives previstes per l'organització, guanyant més d'un 22 % d'assistents respecte als 18.000 que el festival va reunir l'any passat a Cullera.

David Rodríguez, organitzador de l'esdeveniment al costat d'Álvaro Garro i Ángel Crespo, considera que el volum de participants aconseguit «ha permès consolidar l'Iboga com a únic festival espanyol de les seues característiques» així com situar-ho en el circuit internacional de música balkan i gypsy.

L'organitzador va agraïr la col·laboració de l'Ajuntament de Tavernes que ha permès, va destacar, «oferir un recinte amb totes les facilitats perquè el públic puga gaudir, i a més al costat de la platja».

El programa del dissabte en l'escenari principal va començar amb Jamones con Tacones, guanyadora del concurs de bandes emergents, en la fase prèvia on han participat 34 formacions.

Fanfare Ciocarlia era el cap de cartell de la jornada de clausura. La banda, arribada de Carcassonne, va realitzar en Tavernes l'única parada espanyola d'una gira internacional que seguirà per Mèxic, Colòmbia, Hong Kong, els Emirats Àrabs, els EUA i mitja Europa. Estil balkan pur per a reivindicar el tribut de l'Iboga a aquesta música d'arrel, copant l'aforament de l'escenari principal del festival. Després, la banda madrilenya Spin Et Kú, va precedir a DJ Clic com a tancament del festival.

Tres dies de ball

La premisa del festival ha estat buscar un equilibre diari entre estils i gèneres en un programa format per una trentena de grups, un 80 % del quals han estat internacionals.

A més de Fanfare Ciocarlia, han encapçalat el cartell la banda francesa de ska i rock alternatiu Babylon Circus; la formació indobritánica Asian Dub Foundation, amb la seua barreja de música electrònica, dub, punk, funk, reggae i sons d'arrel bengalí; l'alemany Gentleman amb les seues innovacions estilístiques del reggae jamaicà; i The Beat, banda històrica y capdavantera de la segona ona de ska britànic en els anys huitanta del segle passat.