Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Al voltant de la corrupció

S'ha parlat molt de corrupció, especialment des dels casos més sonats , i certament, el tema continua estant una de les principals preocupacions dels ciutadans, essent una greu malaltia. De moment, allò que resulta més visible és la indignació que genera, l'ús de la denuncia com arma política i, també, la poca operativitat del nostre sistema judicial per afrontar-la amb agilitat i sense dilacions innecessàries, de tal forma que la majoria dels imputats resten en llibertat durant el tràmit judicial, circumstància aquesta que augmenta l'escepticisme envers les lleis i els tribunals.

Fins ara he comentat allò que es visible, restaria al meu parer veure si ha aparegut tota la corrupció existent i com protegir a aquells persones que des d'una administració han fet les corresponents denúncies. Aquestes qüestions van estar presents en l'acte de la projecció a València del documental Corrupció, l'organisme nociu del que són autors Teresa Soler i Albert Sanfeliu. Aquest treball ens aproxima a una patologia o modalitat de la corrupció, eixa que hem detectat en actuacions fetes en alguns municipis o administracions autonòmiques concretades en el pagament de comissions a canvi d'adjudicacions o tractes de favor.

Resten, però, moltes altres formes que per una o altra raó encara no s'han destapat puix, tal volta, la seua pràctica no genera tanta alarma social, al no afectar a persones destacades de la vida pública. Pensem per cas en el paper determinant que els informes dels tècnics (arquitectes, enginyers) tenen a l'hora d'adjudicar la contractació d'obres o serveis dels organismes públics, i que en ocasions sospitem que ha existit alguna mena d'interès ocult. Igualment estaria l'ús de dites o assistències fictícies, aleshores el llistat segurament augmentaria. Davant la situació s'han creat observatoris ciutadans per tal de controlar i evitar corrupcions o corrupteles. Igualment hi ha propostes dirigides a facilitar la recerca i el càstig dels responsables. Tot això esta bé i sense cap dubte després del 20 de desembre caldrà parlar-ne i demanar canvis legals reals.

La corrupció no s'acaba amb el judici dels casos sonats. Hi ha diversos nivells i en tem que les corrupteles quotidianes estan passant desapercebudes. L'èmfasi mediàtica es centra en allò que es motiu de titulars o escàndol per les seues connotacions polítiques. Un detall més: no haveu reparat com les informacions del cas Pujol es solen donar a rengló seguit de parlar del procés sobiranista? El cas Bárcenas no ha estat exemple de relació amb la política? Per altra banda no oblidem com la relació entre la corrupció i el finançament dels partits és més que òbvia. Hi ha quelcom més que la dolenta i rebutjable condemna d'uns pocs. Hi ha mols nivells de corrupció, i cal situar que és resultat d'oblidar l'ètica col·lectiva.

Compartir el artículo

stats