09 de enero de 2016
09.01.2016

Aspencat té més corda que mai

La banda estrena a l'auditori de teulada un espectacle acústic amb osquesta "Cap a la mediterrània" - "Es un signe de nomalització: la música en valencià està conquerint els grans escenaris"

09.01.2016 | 04:15
Aspencat té més corda que mai

«Sí, és un bon títol». Kiko Tur, el cantant d´Aspencat, la banda de la Marina que enguany ha estrenat el seu disc Tot és ara, no ho dubta. Li compra en un tres i no res el suggeriment a aquest diari. «Es pot dir que Aspencat té més corda que mai?». I clar que es pot dir. El grup té la corda de sempre, de les guitarres i del llaüt que identifica el seu so. I té la corda de tota una orquestra de cambra, formada per violins, violes i contrabaixos. I l´altra corda, la de la vitalitat, també la desplega amb ritmes impregnats d´ska, reggae i electrònica i amb lletres que colpegen.

La banda, tot i la joventut de tots els seus components, s´ha clavat en un projecte de maduresa. El pròxim dia 23 estrenarà a l´auditori de Teulada l´espectacle acústic Cap a la Mediterrània. Vol ser, molt en la línia de barreja de gèneres d´Aspencat, un cresol de cultures. El concert condensarà la diversitat de la Mediterrània, una mar a contracorrent, una mar que encara hui té la força d´unir pobles i cultures.

«El concert tindrà el fil conductor de donar una ullada cap a la nostra mar i bastir un gran relat des del passat fins ara», explica Kiko Tur. «Parlarem de les desigualtats i mantindrem, és clar, el missatge de crítica social dels nostres concerts», afirma el vocalista. Héctor Peropadre, que toca el llaüt i l´acordió, està convençut que la posada en escena serà captivadora. «Ens acompanyaran més de 20 músics. Es pot dir que és la secció de corda d´una orquestra de cambra».

«Normalitat»
El format acústic, l´orquestra i també l´espai donaran «sobrietat i solemnitat» a un concert que trenca amb allò que per a la banda és el pa nostre de cada dia. «Hem picat molta pedra a les places dels pobles. És un orgull actuar a aquest auditori», diu Kiko Tur. El cantant opina que pujar a aquest escenari té fins i tot càrrega simbòlica. «La música en valencià comença a conquerir auditoris i grans escenaris. És un signe de normalitat».

Per a l´auditori, l´experiència també és nova. Inaugurat a 2009, aquest espai de cultura dissenyat per l´arquitecte navarrés Patxi Mangado, ha acollit grans concerts, òpera, ballet, rock, teatre? Però els grups de la terreta, els que participen de l´efervescència de la música en valencià, no hi havien entrat. Aspencat obri una escletxa. «Per a nosaltres actuar ací és un repte molt important», diu Kiko.

Els dos músics coincideixen que aquest concert acústic els «despulla» davant d´un públic que estarà assegut a les butaques i que no els llevarà l´ull de damunt. La cosa canvia molt respecte a actuar en la plaça d´un poble, on el públic balla i està més al seu rotllo. «Sabem que els espectadors estaran molt pendents», avisa Héctor.

Però a Aspencat no l´espanta ni això ni la possibilitat que el públic siga diferent del seu habitual, potser una mica més major. «Som una banda madura i que agrada a tots els públics. Fins i tot poden vindre xiquets», apunta el músic.
El concert començarà a les 20.30 hores. És una hora també estranya per a un grup més noctàmbul. La música en valencià, i és un altre signe de normalitat, ja sona a tota hora.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook